1

Döv man tvingades ta bort tumör själv

Foto: NHS Forth Valley

John Barrett, en döv man från Skottland, har delat med sig av sin skrämmande erfarenhet av att själv behöva avlägsna en tumör från sin hals. Detta efter att ha känt sig ignorerad av sjukvården, som han menar inte tog hans behov på allvar. John berättar att han vid upprepade tillfällen nekades fysiska läkarbesök och i stället erbjöds virtuella möten, något han beskriver som olämpligt för döva personer. Trots att han försökte förklara sin situation fick han antibiotika som inte hjälpte, och hans symtom förvärrades. 

Till nyhetssidan Wales Online berättade John att han hade stora problem med andningen och visste att något var fel, även om läkaren aldrig hade undersökt hans hals. Till slut tvingades han dra ut tumören själv. Han visste inte vad det var då, men blodet bara forsade ur hans mun. Efter det traumatiska ingreppet sökte John akut vård och fick efter två veckor veta att han hade cancer. Han har sedan dess genomgått behandling med cellgifter och strålning.

John menar att situationen kunde ha hanterats bättre om läkarna hade tagit hans behov av fysiska möten med teckenspråkstolk på större allvar. Han sa att de kunde ha upptäckt cancern tidigare och kanske besparat honom både cellgifter och strålning.

John arbetar nu för att förbättra vården för döva i Storbritannien. Han lyfter genom sin historia upp behovet av större medvetenhet om dövas kommunikationsbehov. Till exempel förklarar han att han behöver vara i samma rum som läkaren, med en tolk, för att kunna ha en tydlig trevägskommunikation. Virtuella möten är odugliga för döva personer, menar John och pekar på utmaningar som att boka vård via telefon och bristande system för att säkerställa att tolkar finns tillgängliga vid besök.  En annan incident som John berättar om är när en tolk bokades till ett sjukhusbesök, men vårdpersonalen kom för tidigt och vägrade vänta, vilket lämnade honom utan stöd. Han säger att sådant är helt oacceptabelt.

John är tacksam för stödet från Funktionsnedsättnings-, Jämlikhets- och Tillgänglighetsservice vid den regionala hälsovårdsnämnden NHS Forth Valley. Han menar att deras tjänster varit avgörande för hans mentala hälsa och för hans kamp mot cancern. Vidare lyfter han fram att döva patienter behöver trygghet i vården, att de utan tolktjänsten skulle vara förlorade. NHS Forth Valley har nu påbörjat utbildning i dövmedvetenhet och samarbetar med lokala myndigheter för att förbättra tillgängligheten.

Kenny Åkesson och Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com