1

Mordmysterium och tillgänglighetsexperiment i finsk teater

Foto: Duvteatern.fi, Foto: Stefan Bremer och illustrationer: Meri Craig

Det finska teaterkompaniet DuvTeatern firar 25 år och går i höst samman med Svenska Teatern och Konstuniversitetets Teaterhögskola för att leverera en unik teaterupplevelse.  Den kommande föreställningen heter ”Livsfarligt på allvar!”. Den tar publiken med på en resa där två syskon fastnat i en komiskt kaotisk situation när de försöker lösa sina föräldrars gåta. Vad som skulle vara en enkel handling att öppna ett testamente förvandlas snabbt till en slapstick-inspirerad mordgåta.

I en scen ur föreställningen kan man höra hur den gröna telefonen från 1965 fortsätter att ringa obesvarad. Överchefsdetektiven Pekka Jansson, spelad av Roy Eriksson, försöker förgäves få sin poliskollega Järvenpää, gestaltad av Silva Belghiti, att svara men eftersom Järvenpää endast kommunicerar på finskt teckenspråk kan hon inte svara.

Föreställningen är ett resultat av ett samarbete med Konstuniversitetets Teaterhögskola och Svenska Teatern i Finland. Premiären är planerad till den 10 oktober och på scenen kommer skådespelare från DuvTeatern att samarbeta med magisterstudenter från Teaterhögskolan, tillsammans med den döva skådespelaren Silva. Föreställningen kommer att framföras på svenska samt finskt och finlandssvenskt teckenspråk.

DuvTeatern har sedan sitt grundande år 1999 varit en banbrytare inom tillgänglig scenkonst och har en fast ensemble bestående av skådespelare med intellektuell funktionsvariation. Föreställningen är en del av DuvTeaterns pågående projekt ”TIKSI – tillgänglighet som konstnärlig strategi och inspiration”, som utforskar och sprider kunskap om kreativ tillgänglighet inom scenkonsten. De strävar efter att integrera teckenspråk, syntolkning och lättillgänglig kommunikation som en naturlig del av föreställningen.

Föreställningen regisseras av DuvTeaterns konstnärliga ledare Mikaela Hasán och manuset är skrivet av en arbetsgrupp. Genom föreställningen utforskas hur olika former av tillgänglighet kan skapa en bättre förståelse och kommunikation mellan människor.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com