Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk firar 5 år
Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk (NKJT) firar fem års verksamhet med ett jubileum och livesändning den 9 november. NKJT är den enda kvinnojouren i Sverige som erbjuder stöd på teckenspråk och startade som en direkt respons på #metoo-rörelsen och det kraftfulla uppropet #slådövaörattill. I och med dessa sattes ljuset på behovet av stöd för döva, hörselskadade och dövblinda kvinnor, icke-binära och unga tjejer.
Efter att uppropet belyst ett stort behov av teckenspråkigt stöd, bildades NKJT den 10 november 2019 i Göteborg. Organisationen erbjuder stöd på svenskt och taktilt teckenspråk, internationella tecken och skriven svenska – en unik insats för en ofta bortglömd målgrupp. Många av dem som sökt hjälp har tidigare upplevt sig isolerade i sina erfarenheter av våld och saknat tillgängliga stödresurser.
”Våra klienter är särskilt utsatta på grund av språkliga hinder och sin funktionsnedsättning. Många har upplevt att stödet som finns i samhället inte är anpassat för dem,” säger Mia Modig, verksamhetschef på NKJT.
Med ekonomiskt stöd från bland annat Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten driver NKJT idag en digital jour, stödgrupper och en barn- och ungdomsjour på teckenspråk (BOUJT). Genom ett Arvsfondsprojekt utvidgas också stödet till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
NKJT:s medarbetare finns idag utspridda över Stockholm, Göteborg, Örebro, Lund och Umeå. Organisationen arbetar även för att öka kunskapen om våld inom sin målgrupp och utbilda samhället om den särskilda utsatthet som teckenspråkiga våldsutsatta kvinnor och icke-binära ofta möter.
Nu firar NKJT fem år och genomför en livesändning den 9 november för sina medlemmar och stödmedlemmar. Samtidigt har de fysiska samlingar i Stockholm, Örebro, Göteborg och Malmö.
Kenny Åkesson