Nationell samordningsfunktion för tolktjänst
Regeringen har gett Myndigheten för delaktighet (MFD) i uppdrag att bygga upp en ny, nationell funktion som ska samordna tolktjänsten i Sverige. Syftet är att förbättra och säkra tillgången till tolk av god kvalitet för alla med dövhet, hörselskada eller dövblindhet. Beslutet bygger på förslag från Tolktjänstutredningen (SOU 2022:11), där man tydligt pekade på behovet av en sammanhållen och långsiktig struktur.
I ett uttalande från Regeringen säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall att alla ska ha möjlighet att delta fullt ut i samhället, oavsett funktionsförmåga. En väl fungerande tolktjänst är avgörande för jämlika levnadsvillkor.
Den nya nationella funktionen kommer bland annat att följa utvecklingen av tolktjänsten, samla in och sprida information, samordna utvecklingsarbete och öka kunskapen i samhället om behov och rättigheter för personer med dövhet, hörselskada och dövblindhet. MFD ska även ta fram ett förslag på hur statens bidrag till regionerna för tolktjänst ska fördelas och hur resultaten ska följas upp. För detta arbete får MFD använda fem miljoner kronor. Senast 1 september 2025 ska en första rapport lämnas till Regeringskansliet, och ett detaljerat förslag om statsbidrag ska redovisas senast 1 mars 2026.
I tolktjänstutredningen från 2022 som ligger till grund för detta beslut, finns även en lång rad förslag för att förbättra tolktjänsten på sikt. Bland annat vill man införa en ny lag om tolktjänst som ersätter dagens regler i hälso- och sjukvårdslagen, höja statsbidraget till regionerna kraftigt, samla stöd för tolk i arbetslivet hos Arbetsförmedlingen, se över stödet för tolk i vuxenutbildning och utveckla ett gemensamt system för distanstolkning mellan regionerna.
Dessutom vill man se bättre samordning kring utbildning, kompetensutveckling och jämställdhet inom tolktjänsten. Och så föreslås en särskild analys av barns och ungas behov av tolk inom fritidsliv och kultur. Den nya samordnande funktionen ska arbeta nära regionerna, intresseorganisationer och andra berörda aktörer för att skapa ett mer jämlikt och tillgängligt samhälle.
Kenny Åkesson
nyhet@teckenbro.com