Ny teckenspråksplattform i Slovenien
I ett nytt initiativ för att stärka det slovenska teckenspråket har Förbundet för döva och hörselskadade i Slovenien lanserat en ny plattform. Plattformen innehåller ord som saknar slovenska tecken, som allmänheten kan skapa nya tecken för. Projektet har fått finansiellt stöd från bland annat Mastercard.
För 10 år sedan infördes det slovenska teckenspråkets dag, den 14 november. Då grundades Sloveniens institut för teckenspråk och officiellt fanns ungefär 6 500 tecken. Idag, tio år senare finns 27 500 tecken. Men jämfört med den slovenska ordboken som har 110 000 ord, upplever dövsamfundet fortfarande begränsningar i sin språkanvändning. Nu har man i projektets plattform prispevajkretnjo.si gjort det möjligt för tolkar, språkvetare och döva själva att utöka det slovenska teckenspråket. Det har lett till att projektet nu kunnat lansera landets första ordbok med tecken inom ekonomi.
Forskning visar att finansiell okunskap kan öka risken för ekonomisk utsatthet, och endast en tredjedel av döva i Slovenien använder internetbank. Projektet syftar därför till att stärka deras ekonomiska kunskaper och förebygga risker för bedrägerier och stölder. Enligt Luka Gabrovšek, landschef på Mastercard Slovenia, är detta initiativ därför ett viktigt steg mot ett mer jämlikt och inkluderande samhälle.
I plattformen kan alltså allmänheten bidra med tecken som saknas, på så sätt växer lexikonet kontinuerligt. För att bidra med ett tecken till projektet behöver man gå in på plattformen, klicka på ett ord som fortfarande inte har något tecken och betala 10 Euro när man skickar in bidraget i plattformen. Pengarna går oavkortat till Förbundet för döva och hörselskadade i Slovenien.
För att ytterligare öka medvetenheten på 10 års jubileet av slovenska teckenspråkets dag öppnade Café Lolita i Ljubljana ett ”dövvänligt Mastercard-café”, där gästerna under en period i november bara kunde beställa kaffe på teckenspråk. Initiativet gav besökarna en inblick i hur vardagen ser ut för personer som är döva eller hörselskadade.
Projektet får stöd av kända slovener, däribland före detta presidenten Borut Pahor, som var en nyckelperson när det slovenska teckenspråket blev en del av konstitutionen 2021.
Tine Hedin