Offer kräver rättvisa av övergrepp på dövskolor i Nya Zeeland
I Nya Zeeland växer nu kraven på rättvisa från offer av de sexuella övergrepp som drabbade elever vid de tidigare dövskolorna Van Asch College och Kelston School for the Deaf. Många har upplevt allvarliga sexuella övergrepp, inklusive våldtäkter, av både personal och äldre elever.
En man, som var elev på Van Asch, berättar hur han som tonåring blev fasthållen mot väggen och strypt av rektorn. ”Jag var mycket, mycket rädd för den mannen,” berättade han till nyhetskanalen RNZ och minns de fysiska och psykiska sår som övergreppen gav honom. Julie, som har utstått allvarlig misshandel när hon var elev, berättar att personalen ofta ignorerade klagomål och dessutom försökte hjälpa förövaren i stället för eleverna som var offer. Julie berättar om en personal på Van Asch som visste om att hon blivit misshandlad men inte gjort något för att hjälpa henne.
Många offer vittnar om att deras klagomål handskats slarvigt av myndigheterna, vilket resulterat i ytterligare trauman. Ett annat anonymt offer vittnar om att skolan var den värsta tiden i hans liv och minns en särskilt våldsam personal som misshandlade eleverna. En utredning från Kungliga kommissionen för utredning av övergrepp inom vården har funnit att myndigheterna inte lyckats utreda brotten samt och att upp till 80 elever ville anmäla en lärare från Kelston. Trots detta har polisen hittills inte avslöjat om de fortfarande undersöker ärenden kring övergreppen.
Regeringens ursäkt har blivit ett centralt tema för många som överlevt dessa trauman. Under en officiell ceremoni i tisdags, den 12 november, ställde sig statsministern Christopher Luxon framför en publik av offer och anhöriga. Han uttryckte sitt djupa fördömande av de övergrepp och den försummelse som många utsattes för i vårdinstitutioner, inklusive barn. Mer än 2 400 personer delade sina traumatiska erfarenheter under en omfattande granskning, vilken resulterade i en rapport med 138 rekommendationer för att förbättra vården.
Statsministern erkände att många av de drabbade lidit av rasism och diskriminering, med särskilt hårt drabbade grupper som Māorier, döva samt personer med andra funktionsvariationer. Han betonade vikten av att inte bara be om ursäkt, utan också att agera för att säkerställa att sådana övergrepp aldrig upprepas. Regeringen planerar nu att införa nya åtgärder för att förbättra skyddet för personer i vård och har avsatt medel för att stödja offren. Statsministern hoppas att denna ursäkt kan bidra till läkning, och understryker att åtgärder måste vidtas för att förhindra framtida övergrepp. En nationell minnesdag kommer att hållas för att hedra offren och reflektera över det som hänt.
Trots att staten har gjort en offentlig ursäkt för dessa övergrepp anser offren att detta inte betyder något om de ansvariga inte ställs inför rätta. ”Jag vill se alla som begått övergrepp ställas till svars och be om ursäkt,” menar Julie.
Kenny Åkesson