1

Utställning om döva under andra världskriget

Foto: Adobe stock

Sedan den 6 juni och hela året ut firas 80-årsdagen av slutet på andra världskriget (1939–1945) i hela Frankrike. Med anledning av detta har David Labatut, borgmästare i en by sydväst om Toulouse, beslutat att anordna en minnesceremoni och utställningar, däribland en med titeln ”De döva under Tredje riket”, Nazityskland under Adolf Hitler. 

Den 8 september, inledde borgmästaren ceremonin genom att hälsa publiken välkommen på franskt teckenspråk (LSF), innan han höll sitt tal på franska med en teckenspråkstolk. Därefter fick publiken se en utställning som lyfter fram döva motståndsmän och soldater under denna tragiska period. Utställningen är ett resultat av ett samarbete mellan byn och Marie-Paule Kellerhals, dövlärare i franskt teckenspråk på Jean Jaurès-skolan i Ramonville. 

Utställningen påminde besökarna om att det mördades över 16 000 döva i Tyskland (genom förgiftning, svält eller i förintelseläger) och mellan 20 000 och 30 000 tvångssteriliserades. Dessutom dödades 6 000 döva judar från Europa i förintelselägren. 

Bland de döva motståndsmännen fanns Lucien Morel som utförde många insatser för att rädda döva från deportation till ”obligatoriskt arbete” i Tyskland samt för att rädda döva judar från dödslägren. 

En annan motståndsman var den döve Paul Burckel som 1940 beslutade sig för att gå med i den franska marinens fria styrkor, men nekades först på grund av sin dövhet. Han insisterade och kunde till slut värvas till den franska marinen som snickare under hela kriget. 

Parallellt med denna utställning organiserades en annan utställning i Louhans. Utställningen organiserade av Dövas historiska och kulturella museum. Där visade de också dokumentären ”Döva vittnen, tysta vittnen” som skildrar nazisternas förföljelse av döva. Efter visningen ordnades en konferens med detta som fokusämne.

Laura Guernalec, MédiaPi

Översatt och redigerad av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com