”Audism genom livet” utmanar fördomar

Illustration: Ulf Nilsson Jörlemyr / Adobe Firefly

Föreställningen ”Audism genom livet” vill skaka om beslutsfattare genom att beröra den diskriminering och det utanförskap döva utsätts för i dagens moderna samhälle. Den sätts upp i ett samarbete mellan Riksteatern Crea och Sveriges Dövas Riksförbund, SDR och har premiär den 24 oktober.

Under hösten 2024 kommer ”Audism genom livet” turnera runtom i landet. Den ingår i ett projekt som SDR driver, med stöd av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse. Projektet heter ”Omvända världar” och målet är att producera en föreställning i samarbete med Riksteatern Crea. Föreställningen belyser vad audism är för något och hur den påverkar dövas liv negativt idag.

Audism är en diskriminering av döva, oftast baserat på fördomar om att hörsel och tal är bättre förmågor än att vara döv och använda teckenspråk. Döva ses som mindre intelligenta och utsätts för diskriminering inom vård, skola och arbetsliv.

Till ”Audism genom livet” kommer beslutfattare som politiker, tjänstemän och myndigheter att bjudas in. Syftet är att ge dem ökad kunskap och förståelse för hur stor betydelse teckenspråket har för döva i olika vardagssituationer. Efter föreställningen får de möjlighet att, tillsammans med representanter från SDR och lokala dövföreningar, reflektera och diskutera om föreställningen och om vilka möjliga lösningar som kan göras.

Föreställningen är skriven av Florian Tirnovan och regisserad av Lars Otterstedt och Debbie Z. Rennie. Den spelas av Rebecca Drammeh, Amina Ouahid, Silja Lamhauge.

Sarah Remgren

nyhet@teckenbro.com

www.teckenrapport.se

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *