AI-avatar kan förbättra tågresor för döva i Sydney

Foto: Adobe stock

Forskare i samarbete med Sydney Trains och den australiensiska dövgemenskapen arbetar med att utveckla en AI-baserad avatar som kan översätta ljudmeddelanden till det australiska teckenspråket, Auslan. Denna avancerade teknologi syftar till att göra tågresor säkrare och mer tillgängliga för döva resenärer, som ofta missar viktig information då uppdateringar på stationer och tåg levereras via ljudmeddelanden.

Den AI-baserade avataren visas på informationsskärmar på tåg och stationer där den översätter ljudmeddelanden i realtid till Auslan. Tekniken kan identifiera nyckelord från meddelanden och skapa en mening på Auslan. Genom att använda ett bibliotek av tecken kan avataren ge information i olika situationer, till exempel om plattformsbyten eller utgångar.

En stor fördel med avataren är att den kan anpassas till olika resesituationer och säkerställa att döva får viktig information, särskilt vid nödsituationer. Det pågår också en utveckling av ett AI-system som kan tolka och ”förstå” Auslan, vilket på sikt kan förbättra kommunikationen mellan döva och hörande, samt skapa digitala assistenter för tågresor och andra uppgifter.

Avataren är ett viktigt steg mot att garantera självständighet och säkerhet för döva resenärer, samtidigt som den bidrar till att skapa ett mer tillgängligt transportsystem.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *