I ett steg mot en mer inkluderande utbildning lanserade Indiens utbildningsminister Dharmendra Pradhan nyligen landets första dygnet-runt-TV-kanal på indiskt teckenspråk (ISL). Kanalen, Channel 31, ska erbjuda utbildningsprogram som är anpassade efter läroplanerna och drivs av det nationella rådet för utbildningsforskning och utbildning (NCERT).
Fredag den 6 december lanserades Channel 31 som syftar till att erbjuda utbildningsresurser på teckenspråk till döva och hörselskadade elever, lärare och andra inom utbildningssektorn över hela Indien. Kanalen kommer att sända innehåll anpassat efter centrala och regionala läroplaner och täcker även områden som karriärvägledning, färdighetsträning, psykisk hälsa och kommunikationsförmåga. Kanalens innehåll kommer att vara tillgängligt på YouTube för att nå en bredare publik. På kanalen kommer ISL att marknadsföras som ett ämne på samma sätt som andra språk som hindi och engelska.
Vid ett evenemang för lanseringen deltog döva och hörselskadade barn, specialpedagoger och ISL-certifierade tolkar. Dharmendra underströk där att det är viktigt med ett inkluderande utbildningssystem och nämnde att antalet erkända funktionsnedsättningar har utökats från sju till 21 i Indien. Den nationella utbildningspolitiken prioriterar utbildning för barn med särskilda behov och betonar användningen av alternativa kommunikationssätt som teckenspråk. Dharmendra betonade att ISL inte bara är ett kommunikationsverktyg utan också en viktig del av ett kulturellt uttryck. Han uppmanade fler att lära sig teckenspråk och beskrev Channel 31 som en bro som ska skapa möjligheter och bidra till ett mer inkluderande samhälle.
Den regionala utbildningsministern Jayant Chaudhary deltog också i evenemanget och lyfte fram att det är viktigt att tidigt identifiera funktionsnedsättningar hos barn för att kunna ge rätt stöd och minska risken för avhopp från skolan. Han framhöll också att initiativet med kanalen är ett steg mot att minska stigmat kring hörselnedsättningar och stärka individers möjlighet att delta i samhället på lika villkor.
Kenny Åkesson