interaktiv upplevelse.
Dövas museums nya utställning sätter ljuset på finska teckenspråkets historia och dövsamhällets utveckling. Besökarna kan ta del av modern museiteknologi med hjälp av interaktiva installationer och multimediala presentationer. Utställningens huvudattraktion är en film om Carl Oscar Malm, en central gestalt i den finska dövrörelsen, som grundade landets första dövskola på 1800-talet. Filmen har skapats i samarbete med det teckenspråkiga produktionsbolaget Ursa Minor. Många av museets visuella inslag har skapats av teckenspråkiga konstnärer, såsom illustratören Olga Green, som bidragit med konstverk till museets offentliga utrymmen.
Ett av de centrala temana i utställningen är dövsamhällets rika kulturhistoria. Besökare får möjlighet att utforska över hundra års dövkonst och scenframträdanden, från tidiga 1900-talets teckenspråkskörer till dagens teckenspråksrap, med artister som Signmark. Utställningen skildrar också de dövas historia inom utbildning, arbetsliv, familj och socialt liv och ger en bred inblick i dövas liv i Finland.
Dessutom uppmärksammar museet det internationella inflytande bland finska döva. De har haft viktiga roller i den globala dövrörelsen och utställningen belyser även berättelser om internationell kärlek och resor över världen, vilket visar gemenskapens globala kopplingar.
Utställningen lyfter också fram dövsamhällets långa kamp för jämlikhet. Som en språklig och kulturell minoritet har döva i Finland mött många utmaningar. Under nästan ett sekel var teckenspråk förbjudet i dövundervisningen, vilket ledde till allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Utställningen behandlar smärtsamma kapitel i denna historia, som tvångssteriliseringen av döva kvinnor och förbudet mot äktenskap för döva under 1900-talet.
Dövas museum, som grundades 1907, är ett av Finlands äldsta och syftar till att bevara och fira dövas bidrag till det finska samhället. Trots att den nya utställningslokalen är belägen i Helsingfors förvaras museets samlingar i Tammerfors och en digital version av museet finns tillgänglig online.
Kenny Åkesson