Sommarsammandrag – sport

Under sommaren har det varit simtävlingar, friidrottstävlingar i SM för hörande samt VM för döva samt golf SM för döva. Dessutom har några döva deltagit vid de olympiska spelen som nyligen avgjordes i Frankrike.

Simning

Den 28–30 juni deltog Rudolf Stupans i Zoggs Zwim – Summer Cup. Han tävlade för Polisen IF. Där lyckades han slå tre svenska rekord; 50 m och 100 m ryggsim samt 100 m frisim.

Friidrott

Svensk Dövfriidrott skrev historia den 28–30 juni vid Friidrotts-SM i Uddevalla. Theodor Thor kastade 65,81 m i spjut vilket gav honom en historisk brons-medalj. Stefan Franzén slog sitt personrekord i 100 m med 10,99 sekunder.  Otto Kingstedt sprang 10 000 m och kom på en hedrande åttonde plats, med tiden 29,53. Det var hans andra lopp under 30 minuter.

Fyra idrottare fick sedan representera Sverige vid VM i friidrott i Taipei, Taiwan den 18–23 juli. Simon Sharapo och Stefan Franzén i sprint, Theodor Thor i spjut, samt Otto Kingstedt i långdistans. Theodor försvarade sitt VM-guld med ett kast på 66,65 m. Otto skulle tävla i 10 000 m men tävlingen ströks på grund av för få anmälda från olika kontinenter. Han valde i stället att tävla i 1 500 m – en gren han inte är van vid. Där slutade han på fjärde plats. I 5 000 m vann Otto guld med tiden 15.22,67. Stefan slog sitt personrekord i 100 m men blev sedan diskvalificerad i semifinalen. Simon kom till final trots en fotskada. I 200 m kom båda till final där Stefan kom på sjätte plats och Simon på sjunde plats.

Golf

Den 3–4 augusti arrangerade IF Nerike årets Golf SM för döva. I år höll de till på Lindesbergs golfklubb. Totalt deltog 26 tävlande från fem olika klubbar. Gustaf Wahlgren, IK Scania, vann i herr A-klass med 152 slag före tvåan Andreas Wahl, X-drive Visual GK, med 155 slag. Tredje platsen togs av Hans Sjödin, IK Surd, med 159 slag. Mia Önell, IF Nerike, vann i dam A-klass med 165 slag före tvåan Johanna Mesch, IK Hephata, med 197 slag samt trean Marina Vainman, IK Hephata, med 222 slag.