Efter långvariga påtryckningar från bland annat Stockholms Dövas Förening (SDF) och Stockholms Dövas Pensionärsförening (SDP), har Stockholms stad beslutat att börja använda teckenspråkiga äldrevägledare. Två projekttjänster planeras för att stödja stadens döva och dövblinda äldre invånare.
Planen är att äldrevägledarna ska vara på plats från hösten 2025. Dessa tjänster kommer att ligga direkt under äldreförvaltningen och fokusera på förebyggande arbete. De ska bland annat hjälpa till med att förmedla kontakter mellan döva personer och kommunens tjänstepersoner, ge råd om ansökningar till vård- och omsorgsboenden samt guida till rätt myndigheter.
SDF välkomnar beslutet och ser det som en framgång efter års målmedvetet arbete. I deras sociala medier säger de att det här är precis vad de har eftersträvat. De är glada att politikerna och förvaltningen har lyssnat på dem. SDF poängterar vikten av att fortsätta samarbetet mellan civilsamhället och äldreförvaltningen för att säkerställa att målgruppernas behov och kunskap inkluderas i processen.
SVT Nyhetstecken berättar att Torun Boucher från Äldreborgarrådet betonar betydelsen av en inkluderande stad och hon har sagt att en äldrevänlig stad är en tillgänglig och inkluderande stad där ingen lämnas utanför.
Beslutet ses som ett stort steg framåt för äldre döva och dövblinda i Stockholm, som nu kan se fram emot bättre stöd och hjälp i sin vardag.
Kenny Åkesson