Den 10–14 december hölls 3×3 basket VM för döva på Gallaudet University i Washington D.C., USA. Sverige representerades av tre lag, två damlag och ett herrlag, som tog sig an tuffa motstånd på arenan där 11 damlag och 19 herrlag slogs för medaljerna. På damsidan vann USA 1 före Ukraina och Polen blev trea. På herrsidan vann Ukraina 1 före Polen och USA 1 blev trea.
3×3-basket spelas på en halv basketplan med en korg och följer ett snabbt och dynamiskt format. Matcherna är 10 minuter långa och avgörs antingen när ett lag når 21 poäng eller leder vid matchens slut. Med en 12-sekunders skottklocka och inga avbrott efter gjorda poäng, krävs både snabbhet och precision. Varje lag består av tre spelare och en avbytare, utan coach.
Damer 1, med lagkapten Larissa Strante Worseck med lagspelarna Cecilia Ferm, Melihat Dogan och Johanna Lamhauge Karmgård som tog över Isabella Tirnovans plats, inledde med två förluster: 7–8 mot Litauen 2 och 5–18 mot USA 1. De lyckades därefter säkra en seger mot Nya Zeeland med 19–9 men avslutade grundspelet med en förlust mot Ukraina, 5–22. I kvartsfinal spelade laget mot Polen där resultatet blev en förlust med 10–20. Efter placeringsmatcherna slutade Damer 1 på 8:e plats.
Damer 2, ledda av lagkapten Hertha Boyle Niemelä med lagspelarna Agatha Boyle Niemelä, Elza Zarina och Linnea Lamhauge Karmgård inledde också med två förluster: 5–19 mot Italien och 6–10 mot Litauen 1. Laget tog en välbehövlig seger mot Argentina, 13–9, men föll i de avslutande matcherna mot Polen (8–16) och USA 2 (9–21). I placeringsmatchen mot Argentina slutade det med en vinst med och Damer 2 slutade därmed på 9:e plats.
Herrlaget, med lagkapten Albert Boklund och lagspelarna Vadims Jelzovs samt bröderna Romel och Gesly Belcher, skrev historia som det första svenska herrlaget att delta i ett 3×3-basketmästerskap. Laget förlorade sin öppningsmatch mot Ukraina 2 med 13–21 men följde upp med segrar mot Serbien (15–11) och Trinidad och Tobago (21–4). Mot USA blev det dock en ny förlust, 8–21. Herrarna gick vidare till åttondelsfinal, där de mötte Slovenien men förlorade med 11–21. Efter tre placeringsmatcher slutade herrarna på 13:e plats.
När VM var över berättade varje lag på SDI:s dövbaskets Instagram hur de upplevt tävlingen. Damer 1 är nöjda med en stark insats i en turnering där nivån har höjts sedan det förra VM:et för två år sedan. Erfarenheten av att spela både 5–5 och 3×3 har varit givande och utvecklande. De har stått för flera bra prestationer, särskilt mot starka lag som Litauen 2, Polen och USA 1, även om små marginaler gjorde att de inte nådde längre. Johanna, som deltog både som coach och spelare, beskrev det som en stor ära.
För Damer 2 har mästerskapet har varit en lärorik upplevelse, där laget gjort sitt bästa och avslutat starkt med två segrar. En av deltagarna gjorde sitt första mästerskap och såg det som en chans att utvecklas och växa som spelare.
Herrlaget berättade att turneringen varit en glädjefylld och lärorik resa. Laget är stolta över sin kämparanda och över att aldrig ha gett upp. Erfarenheten har gett insikter om vad som behöver förbättras framåt. Dessutom betonas vikten av att detta mästerskap inte bara handlar om nuet utan också om att bana väg för nästa generation och återetablera svensk herrbasket på världsscenen.
Kenny Åkesson