Uppmaning att påskynda åtal efter påstådd attack på döv förare i Malaysia

Foto: DAWN

Organisationen Dövas Opinionsbildning och Välbefinnande i Malaysia (DAWN) har höjt sina röster för att kräva rättvisa efter en påstådd attack på en döv e-hailing-förare. Organisationen har uppmanat Justitiekanslern att omedelbart påskynda åtalet mot den påstådda gärningsmannen, som misstänks ha attackerat föraren den 28 maj i år.

E-hailing är ett privatfordon som används som kollektivtrafik för passagerare som bokar transport genom en e-tjänst. Uber och Bolt är de två mest vanligaste företagen som erbjuder e-hailing.

Den påstådda incidenten ägde rum den 28 maj där e-hailing-föraren Ong Ing Keong, 48 år, anmälde att han hade blivit attackerad. Attacken ska ha gjorts av en chaufför som arbetar för regenten Tunku Ismail i delstaten Johor. Attacken inträffade medan Ong väntade på en kund. I bilen fanns en kamera som dokumenterat attacken.

Efter händelsen genomförde polisen en omfattande utredning och samlade in vittnesmål från 12 personer, inklusive offret själv samt anställda vid ett hotell och medlemmar ur regentens följe. Den 5 juni meddelade polisens generaldirektör att utredningen var slutförd och att alla relevanta dokument hade överlämnats till Justitiekanslerns kansli för vidare åtgärder.

Enligt Anthony Chong, ordförande för DAWN, har hittills inget åtal väckts trots att överlämnandet av polisens dokument skedde för mer än två månader sen. Anthony betonar i ett uttalande till tidningen Malaysiakini att dövsamhället inte tänker låta sig utnyttjas eller bli bortglömt.

Det har även framkommit anklagelser om oegentligheter i hur polisen hanterade Ongs anmälan. Enligt uppgifter ska Ong först ha begärt 1 000 RM (motsvarande ungefär 2 400 svenska kronor) i kompensation. Den påstådda gärningsmannens representant erbjöd dock endast 500 RM men efter flera motbud enades de slutligen om 800 RM. En överenskommelse som DAWN menar är ett tecken på att rättvisa har förhalats. Anthony har nyligen överlämnat ett PM till en representant från Justitiekanslerns kansli. PM:et betonar att en omedelbar åtgärd från kansliets sida skulle signalera ett starkt engagemang för rättvisa och jämlikhet, vilket i sin tur skulle garantera att dövsamhället känner sig tryggt och stöttat av rättssystemet.

Denna incident har väckt stor uppmärksamhet eftersom den involverar en person från en högt uppsatt kunglig grupp. Den 31 maj uppmanade Tunku Ismail själv polisen att utreda anklagelserna grundligt och underströk att rättvisa måste skipas för alla inblandade. Han har också betonade att kopplingen mellan honom och säkerhetspersonalen är obefogad.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *