2026 införs ämnet teckenspråk i dövskolorna i Bulgarien

Foto: Adobe stock

Eleverna vid Bulgariens dövskolor har idag inte ämnet teckenspråk. Dessutom behärskar lärarna inte språket, vilket gör att eleverna lär sig teckenspråket av varandra. 2026 införs ämnet teckenspråk i dövskolorna och därför arrangeras nu en hembygdsfestival för att samla in pengar till en teckenspråksutbildning för lärarna.

I maj arrangeras den nionde hembygdsfestivalen i Palma de Mallorca. Festivalen kommer att bli en plattform för att främja dövas rättigheter och utbildning samtidigt som den firar Bulgariens rika kulturarv. Initiativet till festivalen kommer från ett samarbete mellan välgörenhetsorganisationen ”Angels for Bulgaria” och stiftelsen ”Listen Up”. Festivalens syfte är att samla in medel för att stödja teckenspråksutbildning för hörande lärare som arbetar med döva barn i Bulgarien.

Enligt arrangören Angels for Bulgaria finns det idag ungefär 5 000 döva barn i Bulgarien, men endast tre dövskolor med totalt 900 platser. Anledningen till att man samlar in medel är för att år 2026 kommer ämnet teckenspråk att införas i Bulgariens dövskolor, men det finns inga lärare på dövskolorna idag som behärskar teckenspråket. Idag finns inte ämnet teckenspråk i skolorna för dessa elever. Det i kombination med att lärarna saknar kunskaper i språket gör att eleverna lär sig teckenspråket av varandra. Insamlingen under festivalen kommer därför att bidra till teckenspråksutbildning för tio lärare som jobbar i dövskolorna.

Teckenspråksutbildningen som planeras kommer att omfatta sex workshops samt lektioner under veckorna. Utbildningen kommer att ledas av fem döva teckenspråkslärare.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *