Sydafrikansk artist anklagas för hån mot teckenspråk

Foto: IG/@makhadzisa

Den sydafrikanska artisten Makhadzi har hamnat i centrum för en kontrovers efter att ha anklagats för att håna teckenspråk i en nyligen publicerad video. Detta har skapat en stark reaktion bland döva som hävdar att hennes handlingar bidrar till negativa stereotyper och förlöjligar en viktig del av deras kultur och identitet.

Makhadzi, som är en populär sångerska och dansare, fick kritik efter att en video där hon använder handgester utan korrekt betydelse spridits på sociala medier. I klippet, som nu fått stor uppmärksamhet, menar många döva att hon hånar dem. I ett uttalande till nyhetssajten Briefly News uttryckte några döva representanter sin oro över att videon bidrar till att förstärka redan negativa stereotyper. De menar att teckenspråket inte är något att göra narr av, och att Makhadzi nu försvårar arbetet för att skapa en mer inkluderande och förstående miljö mellan hörande och döva. Reaktionerna på sociala medier har varit delade. Vissa personer försvarar i stället Makhadzi och hävdar att hon bara ”skojade”.

Döva i Sydafrika har dock inte nöjt sig med att bara uttrycka sitt missnöje på sociala medier. Nu uppmanas personer att formellt anmäla Makhadzi till Pan Sydafrikas språknämnd, som ansvarar för att skydda och främja språklig mångfald i landet. Några har till och med föreslagit att hon borde ställas inför rättsliga åtgärder för sina handlingar. Dessutom påpekar många också att det behövs mer utbildning och medvetenhet kring teckenspråk och dövkultur för att undvika liknande situationer i framtiden.

Makhadzi själv har ännu inte gjort ett officiellt uttalande om händelsen.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *