DJE pressmeddelande nr 1

Groningen, 1 maj – En sammanslutning av sju medieorganisationer, ledda av döva, är glada att meddela att vi beviljats ett anslag från Europeiska unionen för projektet Deaf Journalism Europé (DJE). Dessa sju medieorganisationer består av Turkoois (Nederländerna), Visual Box (Belgien-Flandern), Media’Pi! (Frankrike), DeafStudio (Slovakien), manua (Tyskland), Fenice Turchese (Italien) och Teckenbro (Sverige). Detta banbrytande projekt syftar till att etablera döv journalistik i Europa, att upprätthålla ett kontinuerligt informationsflöde på internationella tecken samt att arbeta med granskande journalistik om dövsamfundet som helhet. Dessutom kommer projektet att utveckla ett utbildningsmaterial för nya döva journalister och rekommendera myndigheter att värna om de teckenspråkiga medieorganisationerna.

Deaf Journalism Europe syftar till att skapa en fjärde makt inom dövsamhället genom att övervaka händelser och rapportera om audism, rasism, sexism, diskriminering av personer med funktionsnedsättning, religiöst förtryck och andra former av diskrimineringar. Projektet syftar också till att lyfta fram de positiva aspekterna av dövsamhället. Idag får ofta dövsamhället inte den sorts mediabevakning de förtjänar.

Projektet förenar sju döv ledda medieorganisationer från hela Europa, var och en med en gedigen erfarenhet av att producera informationsvideor till olika målgrupper, inklusive döva, hörselskadade, hörande, teckenspråkstolkar och yrkesverksamma inom dövsamhället.
 
Europeiska unionen har beviljat finansiering för DJE-projektet under programmet CREATIVE EUROPE som sköts av the Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA). Projektet faller inom ramen för organisationen som vill främja innovation och mångfald inom europeisk media och journalistik. Projektkostnaden är ungefär 1,3 miljoner euro. Enligt europeiska regler finansieras 80 % av projektskostnaderna av Europeiska unionen, totalt 1,06 miljoner euro.
 
DJE-projektet startar den 1 juni 2023 och avslutas den 31 maj 2025. Under hela denna period kommer projektteamet att arbeta tillsammans för att utveckla utbildningsmaterial, skapa rekommendationer för myndigheter samt etablera ett starkt nätverk av döva journalister i Europa.
 
DJE-projektet förväntas avsevärt förbättra kvaliteten och förståelsen av mediebevakningen för döva i Europa. Genom att utbilda och stödja döva journalister syftar projektet till att skapa ett mer inkluderande och mångsidigt medielandskap och ge dövsamhället möjlighet att vara aktiva deltagare i den offentliga diskussionen.
 
”Jag är oerhört glad över att vi äntligen kan ge oss ut på den här resan tillsammans, efter att ha jobbat med den här idén i tre år. Jag är särskilt stolt över att alla i den här sammanslutningen är döva och att detta är till 100% ett projekt lett av döva.” [Dennis Hoogeveen, VD Turkoois och projektkoordinator DJE]
 
”Som marginaliserade personer har vi hittills haft svårigheter att etablera, driva och även finansiera journalistiska plattformar som är specifikt anpassade till behoven hos döva samt göra nyheter och information tillgängliga för dem. Det är därför jag är desto mer glad över möjligheten att arbeta med europeiska partners för att utöka det journalistiska fältet över hela Europa.” [Benedikt J. Sequeira Gerardo, verkställande direktör för manua].
 
För mer information om Deaf Journalism Europe, vänligen kontakta:
 
Dennis Hoogeveen
Projektkoordinator, Deaf Journalism Europe
E-post: info@deafjournalism.eu
 
Webbsida: www.deafjournalism.eu
Instagram: @deafjournalism
Facebook : Deaf Journalism Europe
image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *