Hyreshus med 92 lägenheter för döva invigt i New Mexico

Foto: Adobe stock

I ett bostadsområde i Albuquerque invigdes nyligen ett boendekomplex för döva med 92 lägenheter. Boendet heter PAH! Hiland Plaza och en av de första att flytta in var 56-årige döve Braxton Thomsen. Han flyttade från Rochester, New York till Albuquerque 2022 och har nu en tvårumslägenhet.

Boendet är ett fyra våningar högt hyreshus och redan vid invigningstillfället hade över hälften av lägenheterna redan fått sina första hyresgäster. Braxton berättar till den lokala tidningen Albuquerque Journal att lägenheterna är anpassade på flera sätt, bland annat finns det varseblivning i form av blinkande lampor för dörrklocka och brandvarnare. Han säger att han flyttade dit för att ta hand om sig själv och att det enda han kan klaga på är att det inte finns någon närbutik i området.

PAH! Hiland Plaza är utformat speciellt för just döva, hörselskadade och dövblinda. Kontoren och evenemangslokalerna på första våningen bemannas av personal som talar flytande amerikanskt teckenspråk, ASL. Lägenheterna är dock tillgängliga till alla som har en inkomst mellan 30–80% av medianinkomsten Albuquerque-området, men förtur ges till de som är döva, hörselskadade eller dövblinda.

PAH! Hiland Plaza är resultatet av ett partnerskap mellan Deaf Culture Center of New Mexico, DCCNM, och Greater Albuquerque Housing Partnership, GAHP. DCCNM har arbetat i över 15 år för att skapa denna möjlighet där döva, hörselskadade och dövblinda kan leva tillsammans och få tillgång till bekvämligheter som ofta tas för givna. GAHP är en ideell organisation som tillhandahåller bostäder i Albuquerque. Laurie Frappier, kommunikationschef för GAHP, beskriver samarbetet som ”ömsesidigt fördelaktigt” och nämner att GAHP därigenom hjälper DCCNM att förverkliga sin långvariga dröm.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *