Projektet Stöd på dina villkor inne på sitt andra år

Foto: NKJT

I januari inledde projektet Stöd på dina villkor, som drivs av Nationell kvinnojour och stöd på teckenspråk (NKJT), sitt andra projektår. Under en treårig period ska projektet utveckla olika former av stöd för döva, hörselskadade och dövblinda tjejer och kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning. Teckenrapport har pratat med tre personer i projektgruppen för att höra hur det gått hittills och vad de gör inom projektet.

Projektet är ett treårigt Arvsfondsprojekt, och projektgruppen består av Karin Granlund, projektledare och kurator, Julia Rask, stödpedagog, Ellinor Persson, kommunikatör, Josefine Backlund, utvecklingsledare, och Maria Edström, projektmedlem. Karin berättar att bakgrunden till projektet är att NKJT har fått joursamtal från målgruppen och insett behovet av kompetenshöjande insatser för personal, volontärer och stödpersoner. Vår tidigare erfarenhet varierade, och därmed även vårt bemötande.

Ett av kriterierna i ett Arvsfondsprojekt är att målgruppen ska vara involverad. Därför ingår Maria i projektgruppen för att ge feedback under arbetets gång och delta i planeringen av aktiviteter inför tjejträffarna. Dessa träffar organiseras i två fokusgrupper, en i Örebro och en i Stockholm.

I Örebro består gruppen av sex tjejer. Maria berättar att de under träffarna brukar använda bildstöd för att diskutera olika teman, såsom mobbning, misshandel och hot – om vad som är bra och dåligt. De antecknar på en tavla och sätter upp bilder. Julia berättar att de även granskar projektets hemsida och ger feedback på hur den kan anpassas. Maria tillägger att de brukar pyssla och fika, och att träffarna ofta blir längre än planerat. Utöver att säkerställa målgruppens delaktighet i projektet fungerar tjejträffarna också som ett nätverk för deltagarna, som tidigare inte kände varandra, berättar Julia.

Projektet ska ta fram ett anpassat häfte med bildstöd, lättläst information och situationsbeskrivningar. Tjejträffarna spelar en viktig roll genom att ge feedback på hur materialet ska utformas. Maria påpekar också att målgruppen inkluderar nyanlända tjejer och kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning, vilket gör det ännu viktigare att informationen är lättillgänglig och anpassad.

Projektet har stor betydelse för målgruppen, säger Karin, och menar att den ofta är en bortglömd grupp i olika sammanhang. Omgivningen tenderar att inte ta hänsyn till målgruppen vid beslut som påverkar deras vardag. Målgruppen körs lätt över, men med rätt stöd och insatser kan alla, mer eller mindre, vara med och påverka.

Det är en extremt utsatt grupp, eftersom de ofta befinner sig i en beroendeställning. Förövaren kan finnas i deras närhet – det kan vara en god man eller vårdpersonal som i själva verket är förövare. Det blir svårt att be om hjälp när man inte vet någon annan kontaktväg än just förövaren. Genom att involvera målgruppen i projektets arbete får projektgruppen värdefull kunskap om deras behov och vilka anpassningar som fungerar. Utan målgruppens feedback och erfarenheter hade projektet inte varit möjligt att genomföra, säger Karin, och får medhåll av Maria och Julia.

Under projektets sista fas ska projektgruppen fortsätta att utveckla anpassat informationsmaterial för målgruppen. För att identifiera vilket material som behövs samlas just nu underlag in genom intervjuer med målgruppen samt med anhöriga och relevanta myndigheter. Projektet kommer också att delta i olika utställningar. När projektet avslutas är målet att allt material ska implementeras i NKJT:s ordinarie verksamhet.

Maria Norberg

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *