Sverige diskade i EM i sprintorientering för döva

Just nu pågår EM i sprintorientering för döva i Riga, Lettland. Parallellt med EM genomförs en veteranvärldscup för klubblag. Sverige har skickat fem löpare till EM och sju veteraner till världscupen. Svenskarna plockade två fjärdeplaceringar i de individuella EM distanserna medan veteranerna tog totalt sex individuella medaljer i världscupen. I EM sprintstafetten diskvalificerades Sverige efter en kontrollmiss.

På tävlingsprogrammet finns tre sprintdistanser; individuell sprint, short race och sprintstafett. I de två förstnämnda distanserna får Sverige skicka max tre löpare och i sprintstafetten ska två damer och två herrar ingå.

Vid herrarnas individuella sprint, blev Frej Fredman bästa svensk på fjärde plats, 14 sekunder efter bronsplatsen. I damernas sprint kom Petra Eklund sjua, en och en halv minut efter bronset. I veteranvärldscupen tog svenskarna tre medaljer. Anne-Marie Strömsten tog guld i W60 klassen medan Anna Pålsson tog brons. I herrarnas M50 klass tog Peteris Kursitis brons.

När det sedan var dags för sprintstafett ställde Sverige upp med ett lag där veteranen Anne-Marie Strömsten ställde upp tillsammans med Nils, Frej och Petra så att det blev ett fullt lag. Inledningsvis efter Petras första sträcka låg Sverige trea och Nils jobbade upp sig och växlade till Frej som tvåa. Frej behöll positionen och växlade till Anne-Marie som tvåa. Dock visade det sig att Nils hoppat över den näst sista kontrollen och Sverige därmed diskats.

Idag, måndag avgjordes short race, en distans som är längre än de individuella sprintloppen. Herrarnas lopp skiljde det bara sekunder mellan medaljplatserna. Nils sprang in som bästa svensk på en fjärde plats, 41 sekunder från brons. I damernas lopp kom Petra på en elfte plats och i veterancupen vann Peteris Kursitis M50 medan Anna Pålsson tog silver och Anna Racki brons i W60.

På Svensk Dövorienterings Facebooksida visas reportage från tävlingarna.