Sedan juli 2024 direkttextar TV4 inte längre sina populära program på teve, som Nyhetsmorgon eller Efter fem. I stället erbjuds AI-genererad textning via TV4 Play. Ett beslut som nu får skarp kritik från flera håll. Mediemyndigheten anser dock att de uppfyller tillgänglighetskriterierna.
TV4 uppger att förändringen är en kostnadsbesparande åtgärd, men många anser att den slår hårt mot tittare som är beroende av textning. Bland kritikerna finns Hörselskadades Riksförbund (HRF), pensionärsorganisationer och fackklubben Medietextarna.
Mattias Lundekvam, generalsekreterare för HRF, sa till tidningen Auris att det är positivt att det finns autotextning på TV4 Play, men att detta inte får försämra tillgängligheten i teve. Statistik från SCB visar att en stor andel av de äldre tittarna fortfarande ser på traditionell teve. Endast 50 procent av personer mellan 65 och 74 år har tittat på streamad teve, och i åldersgruppen 75–85 år är siffran ännu lägre, endast 38 procent. Kritiker menar att förändringen som innebär att textningen tagits bort på teve kan ha exkluderat en betydande del av befolkningen.
TV4 tror dock inte att förändringen kommer att ha någon större påverkan. Jannike Croona Broman, driftchef på TV4, sa till Nyheter24 att man kan se Nyhetsmorgon med direkttextning på TV4 Play, som är gratis och tillgängligt för alla. De utökar även direkttextningen med en timme, så att den börjar redan klockan 06.
Tittare har även uttryckt missnöje över att TV4 ersatt direkttextning med AI-genererad textning, som enligt kritiker ofta håller låg kvalitet och endast är tillgänglig live – den sparas alltså inte för senare visning. HRF menar att detta är en försämring som inte bör accepteras och har skickat en skrivelse till Mediemyndigheten för att undersöka om förändringen är förenlig med de krav som gäller för textning i linjär teve.
Mediemyndigheten konstaterade i en rapport från december 2024 att TV4 uppfyller de formella kraven på tillgänglighet när det gäller undertextning. Rapporten gäller tidsperioden
1 september 2023–31 augusti 2024. De uppger samtidigt att man noggrant kommer att följa utvecklingen av textningskvaliteten och hur reglerna efterlevs på samtliga plattformar. Helena Söderman, avdelningschef på Mediemyndighetens enhet för tillsyn och granskning, menar att det här är en viktig fråga för dem och att de kommer att bevaka den noga.
HRF uppmanar nu missnöjda tittare att fortsätta framföra sina klagomål direkt till TV4 via sociala medier, programredaktioner eller via e-post. Anmälningar kan även göras till Mediemyndigheten via myndighetens webbplats.
Kenny Åkesson