UR Teckenspråks animerade matteserie är nominerad i internationell festival

Foto: UR

Utbildningsradion (UR):s animerade teckenspråkiga serie ”Matteväktarna” har blivit nominerad i Prix Jeunesse 2024, i kategorin Up to 6 years fictions. De är också speciellt utvalt för nominering till UNICEF Special Prize 2024. Serien, som använder svenskt teckenspråk, är animerad och riktar sig till elever i årskurs F-4. Syftet med serien är att utveckla elevernas förmåga att använda och beskriva matematiska begrepp och att öka förståelsen för samband mellan begreppen. Matteväktarna är den första animerade serien som har teckenspråk som huvudspråk i svensk television.

Gustav Rangsjö, UR:s exekutiva producent, berättade till Teckenrapport att UR är glada och stolta över nomineringarna. Det är som att det är som ett kvitto på att de håller hög kvalitet men kanske det roligaste och otroligt viktigt är att svenskt teckenspråk uppmärksammas på det här sättet, säger han.

Gabriella Della Morte Pålstam, gruppchef på projektområde Minoritetsspråk och Tillgänglighet, avslöjar framtidsplaner för serien: ”Kombinationen av animerat och svenskt teckenspråk med matematik som ämne har gjort succé hos vår målgrupp. Nu ska vi dubba Matteväktarna till andra minoritetsspråk, så fler barn kan ta del av denna underbara serie!”

Prix Jeunesse är världens äldsta festival för barn- och ungdomstelevision. Vartannat år prisas de bästa inom barn-TV.  TV-kanaler och produktionsbolag skickar in sina bidrag till tävlingen. Under festivalveckan samlas över 500 experter inom barnmedia från hela världen. Nio internationella jurymedlemmar har inför årets festival granskat 406 program från 52 länder och valt ut 84 program. Dessa nominerade program kommer att tävla om de prestigefyllda priserna i München, 24-29 maj 2024.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *