Utställningen ”Inlåst och utanför” om funktionsnedsättning och institutionsvård visas just nu på Vårdmuseet i Västerås. Besökarna får möjlighet att fördjupa sig i en mörk men viktig del av svensk historia. Under 2025 och 2026 kommer utställningen att ge sig ut på turné i landet.
Utställningen skildrar hur personer med funktionsnedsättning under stora delar av 1900-talet bodde på statliga institutioner, ofta under omänskliga förhållanden. De berövades makten över sina egna liv, utsattes för vanvård och förlorade grundläggande rättigheter. Slutna institutioner av detta slag förbjöds i Sverige först i början av 2000-talet, vilket gör detta till en relativt nära historia. Utställningen ger en möjlighet att lära sig mer om en viktig men ofta bortglömd del av vår historia och hur samhällets syn på funktionsnedsättning har utvecklats över tid.
Med en kombination av faktabaserad information och gripande vittnesmål bjuder utställningen in till reflektion över samhällsstrukturer, ideologier och politiska beslut som har format livet för personer med funktionsnedsättning. Besökarna får ta del av personliga berättelser från människor som ansetts vara ett ”problem” som samhället ville gömma undan. Man får även del av berättelser från anhöriga, vårdpersonal och läkare.
Under 2025 och 2026 kommer utställningen att visas på flera platser runtom i landet, bland annat i Vadstena, Töreboda, Värmdö, Tierp, Skövde och Mjölby. För den som inte har möjlighet att delta på plats finns även en digital version av utställningen med fördjupad information på hemsidan.
Utställningen är producerad av Östergötlands museum på uppdrag av Myndigheten för delaktighet och är anpassad för att möta olika besökares behov. Samtliga personliga berättelser i utställningen finns i teckenspråkstolkad version, både på den fysiska utställningen och den digitala.
Kenny Åkesson