2024 arrangeras den första afrikanska konferensen om dövhet

Foto: Adobe stock

Under året ska Kenya vara värd för en konferens om dövhet, en konferens som omfattar samtliga länder i Afrika. Det är den första konferensen i sitt slag och syftet är att röna ut hur dövsamhället kan stärkas i de olika länderna.

Konferensen ska arrangeras av Kenya Society for Deaf Children (KSDC) i samarbete med statens avdelning för medicinsk service. Harry Kimtai, huvudsekreterare för avdelningen, understryker att konferensen kommer att fokusera på att lyfta fram de hinder som döva barn möter i Afrika.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har ungefär 135 miljoner personer olika grader av hörselnedsättning i Afrika. Trots det, uppmärksammas de allt för lite, menar Rhoda Kabiti, verkställande direktör för KSDC. Rhoda säger att det är nödvändigt att förändra tankesättet och öka kunskapen om döva.

KSDC har öppnat en medicinsk klinik i Nairobi, Kenya, där personer med flera olika typer av hörselnedsättningar kan få hjälp. KSDC:s ordförande Francis Ng’ang’a menar att kliniken är en viktig milstolpe i KSDC:s arbete för att stärka dövsamhället. Öppnandet är också startskottet för ett rikstäckande initiativ. Genom insatser som att tillhandahålla hörapparater, driva en mobil öronklinik och erbjuda teckenspråksutbildning strävar KSDC efter att hjälpa tusentals personer över hela Kenya.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *