Döva i Senegal äntligen inkluderade inför presidentvalet

Foto: Adobe stock

Senegal tar ett steg framåt och introducerar nu val-tecken för att inkludera landets döva inför det kommande presidentvalet. Initiativet, lett av den internationella stiftelsen för valsystem (IFES) tillsammans med lokala grupper, strävar nu efter att ge döva medborgare möjlighet att rösta självständigt.

Döva väljare i Senegal har i alla tider mött utmaningar när det gäller att delta fullt ut i valprocessen. Detta på grund av bristen på ett enhetligt teckenspråk i landet och därmed bristen på tillgänglig information. IFES och deras partners har svarat på detta genom att utveckla en standardiserad lista med 105 valtermer på senegalesiskt teckenspråk. Listan ska ge döva medborgare i Senegal kunskap för att kunna delta aktivt i valprocessen.

IFES betonar att varje röst, oavsett funktionsnedsättning, är viktig i den demokratiska processen. Genom sitt initiativ lyfter IFES fram behovet av tillgänglig valinformation och inkludering i alla aspekter av samhället.

Initiativet innefattar även workshops i flera städer i Senegal, där döva medborgare lär sig viktiga termer relaterade till politik och val. Utöver att lära ut val-tecken får deltagarna öva på fiktiva valsituationer där deltagarna får testa att rösta.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *