Odisha satsar på teckenspråk: Utbildning för 4 000 döva elever

Foto: Envato Elements

Delstaten Odisha i östra Indien med över 41 miljoner invånare, har tagit ett viktigt steg för att främja teckenspråket genom ett nytt projekt efter ett historiskt avtal med det nationella institutet för döva och hörselskadade AYJNISHD (Ali Yavar Jung National Institute of Speech and Hearing Disabilities). Projektet syftar till att utbilda 4 000 döva elever och 800 lärare vid 55 specialskolor i delstaten samt att utveckla en kår med 100 teckenspråkstolkar.

Avtalet undertecknades i närvaro av Nityananda Gond, minister för utveckling av schemalagda stammar och kast, minoriteter och bakåtklasser, samt för social trygghet och egenmakt av personer med funktionsnedsättningar. Ministern betonade behovet av teckenspråkstolkar i Odisha och framhöll hur bristen på tolkar hindrar döva från att få tillgång till viktiga tjänster, utbildningsmöjligheter och likvärdigt deltagande i samhällsaktiviteter.

Bishnupada Sethi, huvudsekreterare för Social Security & Empowerment of Persons with Disabilities (SSEPD), lyfte fram att avtalet underlättar anställning av kvalificerade teckenspråkstolkar inom olika sektorer. Projektet kommer att identifiera potentiella arbetsgivare och organisera nätverksevenemang för att koppla samman utbildade tolkar med arbetsmöjligheter.

Flera andra framstående deltagare närvarade när avtalet skrevs under, inklusive direktören för AYJNISHD-D Dr. Suman Kumar.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *