AI-driven teckenspråksöversättning i Brasilien

Foto: Adobe stock

Företaget Lenovo har introducerat en AI-driven lösning för teckenspråksöversättning i Brasilien. Teknologin visades upp under företagets Tech World-evenemang och använder datorseende och en AI-motor för att översätta från Libras, det brasilianska teckenspråket, i realtid till text och röst.

Under evenemanget hälsade mjukvaruutvecklaren Gabriel, som använder Libras, välkommen på scen till företagets ordförande och VD Yuanqing Yang. Trots att Yuanqing inte kunde teckenspråket förstod han Gabriel med hjälp av teknologin. En kamera fångade Gabriels handrörelser, medan en AI-motor skapade en realtidsöversättning till text och röst. Företaget vill underlätta kommunikationen för Brasiliens 2,3 miljoner döva och hörselskadade personer.

Projektet föddes efter en intern diskussion 2019, där en av företagets mjukvaruutvecklare, som behärskade Libras, pekade på vardagliga tillgänglighetsutmaningar för personer med hörselskador och utmanade företaget i att göra mer för målgruppen. Ett av företagets team i Brasilien antog utmaningen och började utveckla en lösning för en realtidsöversättning som kan användas när en teckenspråkstolk inte är tillgänglig.

För att säkerställa snabbhet och tillförlitlighet använder företaget Edge-servrar. Flera Libras-användare har bidragit med videodata för att träna AI-systemet. Efter fyra års utveckling har rörelserna bearbetats och nu kan teknologin avläsa både handpositioner och fingrarnas digitala ledpunkter hos den som tecknar för att översätta teckenspråket till text.

Innan denna teknologi kan lanseras behöver ytterligare miljarder datapunkter registreras i AI-systemet. Företagets mål är att lansera teknologin under år 2024.

Hildebrando Lima, företagets forsknings- och utvecklingsdirektör i Brasilien, betonade att denna teknologi har potentialen till att öka tillgänglighet och inkludering med hjälp av AI.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *