Anklagelser om rasism under damfutsalfinalen i vinter-Deaflympics

Foto: winterdeaflympics2023.com

I måndags den 11 mars, kvällen före avslutningen av vinter Deaflympics, hölls finalen för damfutsal mellan Brasilien och Spanien. När det var tio minuter kvar av matchen protesterade brasilianska supportrar häftigt. De anklagade det spanska lagets tränare för rasism och påstod sig ha sett honom härma en apa inför det brasilianska laget. Glåpord utbröts bland supportrar från båda lagen.

Brasilianska spelare uttryckte också sin ilska och matchen pausades. Internationella dövidrottsförbundets (ICSD) tekniska direktör för futsal försökte lugna ner situationen. Till slut gick de brasilianska spelarna med på att fortsätta matchen. När matchen återupptogs låg Brasilien under med bara ett mål med åtta minuter kvar.

Matchen avslutades med en seger för Spanien med 5–2. Vid medaljutdelningen lyfte de brasilianska spelarna gemensamt näven. En kraftfull symbolisk protest som hänvisar till de lyfta nävarna av de afroamerikanska idrottarna Tommie Smith och John Carlos under Olympiska spelen i Mexico 1968, som protesterade mot situationen för svarta människor runt om i världen.

En stund senare reagerade det brasilianska dövidrottsförbundet (CBDS) via sina sociala medier. De menade att det var oacceptabelt att en av spelarna liknades vid en apa och påminde om att rasism är ett brott. CBDS påpekade också att de ”behöriga myndigheterna” inte reagerade omedelbart under finalmatchen.

Det spanska dövidrottsförbundet (FEDS) har inte reagerat på situationen utan nöjde sig med att gratulera sitt lag till segern. FEDS anklagas även för audism, eftersom de hörselskadade spelarna föredrogs på bekostnad av döva spelare.

Den 12 mars meddelade ICSD via sociala medier att en undersökning ska genomföras för att utröna vad som hände under finalmatchen. Med anledning av det har de tagit bort matchvideon från deras YouTube kanal. ICSD bekräftade samtidigt sitt åtagande mot rasism, för inkludering och mångfald inom idrotten och påminde om att anklagelser om rasism inte får tas lättvindigt och att bevis måste kunna fastställas.

På vinter Deaflympics instagram finns ett inlägg med ett foto på det spanska futsallaget som fått över 800 kommentarer, varav de flesta uppmanade till att finalen skulle annulleras och att Spanien skulle fråntas guldet. Det diskuteras också om krav på att Spanien ska stängas av i framtida Deaflympics.

Aurélien Manceaux, Média´Pi

Översatt och redigerad av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *