”Dövby” på Bali

Foto: Adobe stock

På Bali i Indonesien finns en by där alla behärskar teckenspråk, oavsett om man är döv eller hörande. Byn heter Bengkala men kallas Desa Kolok vilket betyder ”den döva byn” och ligger på norra Bali. Teckenspråket som används i byn kallas Kata Kolok vilket betyder ”de dövas tal”.

Anledningen till att alla i byn kan teckna är för att det är en hög andel av byborna som är döva på grund av en speciell gen som heter DFNB3. Just nu är det den sjunde generationen döva som bor där. I skolan går döva och hörande barn tillsammans och lärarna använder både tal och tecken.

I Bengkala är det bara döva män som får gräva gravar. Anledningen är att vissa bybor hävdar att döva är oövervinnerliga eftersom de inte hör de onda andarna som hemsöker kyrkogården. Dessutom anses döva vara starkare än hörande.

På Bali jobbar döve Arie Wahyu Cahyadi som chaufför och reseledare. Arie har guidat turister från olika länder runt om i världen och det var hans döva vän från Schweiz som inspirerade Arie att bli reseledare. Idag tar Arie med turisterna till bland annat Bengkala, men också till några andra av Balis mest betydelsefulla platser.

Tine Hedin & Maria Norberg

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *