Äntligen rättvisa för misshandlade döva barn

Foto: Adobe stock

Under åren 2005 till 2016 har elva döva och hörselskadade barn i åldern 5 till 17 år vid den religiösa institutionen för döva barn, Antonio Provolo i Mendoza, Argentina, blivit misshandlade och utnyttjade. Misshandeln och utnyttjandet utfördes av bland annat en trädgårdsmästare som jobbade på institutionen.

De flesta av de drabbade barnen kom från ekonomiskt utsatta familjer och hade blivit lämnade som elever vid institutionen. Präster och anställda vid institutionen hade rekryterat barnen genom en falsk kampanj om att det var en institution där de undervisade i talat språk och avvisade teckenspråket. Barnens föräldrar lockades av kampanjen och det resulterade i att barnen på institutionen inte fick kommunicera på teckenspråk.

Ett av offren kom till institutionen när han var åtta år. Enligt hans berättelse blev han våldtagen minst åtta gånger medan han var på institutionen. Han sa att han blev våldtagen och misshandlad av trädgårdsmästaren och av en annan person som arbetat tidigare på institutionen. Han berättade också att efter att ha blivit misshandlad fick han så många skador att några präster och anställda tog honom till en läkare utanför institutionen för att bli undersökt. Därefter bjöd de honom på en hamburgare och pommes frites.

Fallet nådde Högsta domstolen genom en överklagan från trädgårdsmästarens advokat. Högsta domstolen avvisade dock överklagandet och bekräftade därmed domen. Trädgårdsmästaren är nu dömd till 18 års fängelse.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *