AR-glasögon för döva i Toronto

Foto: Adobe stock

Teatersällskapet Pleiades Theatre i Toronto, Kanada, erbjuder AR-glasögon till de i publiken som vill få föreställningen tolkad till amerikanskt teckenspråk. Glasögonen finns vid varje föreställning av pjäsen ”Tyson’s Song”.

För första gången i Torontos teaterhistoria kommer Pleiades Theatre att erbjuda Augmented Reality (AR) glasögon med tolkning till amerikanskt teckenspråk (ASL). De som använder glasögonen ser en teckenspråkstolk som tolkar det som sägs på scenen, samtidigt som användarna kan se det som sker på scenen.

Pleiades Theatre har jobbat fram denna möjlighet tillsammans med en dövkonsult samt med ett företag som jobbar med tillgänglighetslösningar för scenkost. Dessutom har en fond hos regeringen i Kanada gett ett generöst stöd till Pleiades Theatre, så att de kunnat investera i tekniken. Vid varje föreställning av Tyson’s Song kommer fem par AR-glasögon att finnas tillgängliga.

Ash Knight, konstnärlig chef för Pleiades Theatre, berättar vid en presskonferens att AR-glasögonen möjliggör en mer omfattande teaterupplevelse för de som använder dem. Dessutom ökar glasögonen tillgängligheten för döva eftersom man inte behöver ordna fysiska ASL-tolkar vid sidan av scenen.

Föreställningen Tyson’s Song spelas mellan den 24 april och 19 maj 2024. Den är skriven av Peter N. Bailey och regisserad av Ash Knight. I föreställningen utforskas teman som svart maskulinitet och mental hälsa. Det görs genom berättelsen om två bästa vänner, Bryan och Tyson, vars vänskap sätts på prov under en ödesdiger kväll.

Tine Hedin                                                               

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *