Arbetsgivare anmälda till DO för att ha nekat en döv anställning

Foto: Privat

Sveriges Radio i Göteborg har nyligen gjort ett inslag om Eva Björklund, som nekats anställningar som redovisningskonsult på grund av att hon är döv. Utvecklingen för döva i skolan och högre utbildningar har gått framåt, men hoppet till arbetslivet är för stort, där behöver samhället satsa mer, tycker Eva. Nu har Eva anmält flera av arbetsgivarna till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Teckenrapport har intervjuat Eva.

I tre års tid har Eva sökt jobb som redovisningskonsult men ständigt nekats anställning. Hon är utbildad som redovisningskonsult vid en yrkeshögskola i Göteborg och idag har samtliga av hennes klasskompisar från utbildningen fått jobb. Anledningarna till att arbetsgivarna inte velat anställa Eva har allt som oftast varit för att hon är döv. Den vanligaste förklaringen Eva fått är att arbetet kräver att man kan ta telefonsamtal via tal.

Medan arbetsgivarna ser dövheten som ett problem menar Eva att det finns lösningar. Tekniken har utvecklats vilket innebär att man som döv idag kan kommunicera med hörande kunder och kollegor via mobil och dator eller genom att använda kroppsspråk. Eva säger att vårt samhälle har blivit mer digitaliserat idag, alla ekonomiprogram är i digital form och många kunder föredrar att hålla kontakt digitalt framför att hålla kontakt via telefon.

För att täcka de merkostnader som en anställning av en döv eventuellt skulle innebära finns det resurser hos Arbetsförmedlingen för arbetsgivaren att söka. Eva förklarar att hon själv också kan söka medel hos Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan för hjälpmedel på arbetsplatsen, som exempelvis varseblivningssystem och bildtelefon.

Utvecklingen i skolan och högre utbildningar för döva har gått framåt, men kunskapen hos arbetsgivarna är fortsatt låg generellt tycker Eva, som menar att samhället borde satsa mer på länken mellan utbildning och arbetsmarknad.

Eva berättar att hon måste fortsätta söka jobb, men trots att det finns fler lediga jobb som passar till hennes utbildning så har det blivit färre och färre anställningsintervjuer. Eva tror att anledningen till att det har blivit så kan bero på att arbetsgivarna blir tveksamma när de ser vid rekryteringsprocessen att hon har tagit examen för tre år sen men ändå inte haft något jobb sen dess.

Nu har Eva anmält flera av arbetsgivarna till DO, som ännu inte tagit ställning. DO har svarat att händelserna inte klassas som diskriminering. De säger att det har inkommit många anmälningar så de måste gallra bort de flesta.

Eva säger att det är ett stort antal döva som inte jobbar med det de är utbildade till. Hon vet om flera som gett upp kampen, då det krävs mycket energi. Till andra döva som vill studera vidare vill Eva tipsa om att först ta reda på hur lätt det är att få jobb inom den branschen. Sen tillägger Eva: ”Har du ett mål ska du se till att inte ge upp, även om vägen mot målet kan vara krånglig och tidsförödande”.

Maria Norberg och Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *