Bluffbiljetter till Dövas Dag

Dövas Dag i Malmö närmar sig! När biljettförsäljningen till kvällsunderhållningarna under helgen var slutsålda bestämde sig arbetsgruppen bakom Dövas Dag för att skapa en tråd på Facebook där folk kan sälja och köpa biljetter av varandra. Den goda tanken ledde till att andra utnyttjade tråden för bedrägerier. Vi har kontaktat Viktor Jäderlund, verksamhetsledare i Malmös dövas förening. Viktor är ansvarig för Dövas Dag i Malmö 2023.

Viktor berättar att sedan april har biljetter till Dövas Dag sålts och när allt blev slutsålt fick vi höra från olika håll att folk hade förhinder och ville sälja sina biljetter. Arbetsgruppen skapade en tråd på Facebook där folk kunde sälja och köpa av varandra. Till en början gick det bra men sedan fick arbetsgruppen erbjudande om att köpa en biljett, vilket de tyckte var märkligt. En tid efter kontaktades arbetsgruppen och fick information om att personen var falsk, att man betalat men inte fått biljetter. Fler hörde av sig och alla hade haft kontakt med samma person. Personerna har swishat för att köpa biljett och sedan inte fått någon. Efter detta har arbetsgruppen börjat blockera folk i tråden, säger Viktor.

Vad ska man tänka på när man vill köpa biljett av någon annan i Facebook-tråden?

Viktor rekommenderar att man kollar om man har några gemensamma vänner med personen som vill sälja biljetten. Har man inga gemensamma vänner är det en tydlig signal att något inte stämmer. Man bör också kolla personens profil. Till sist kan man be personen att skicka ett bildbevis på biljetten den vill sälja.

Vad ska man göra om man redan drabbats?

Om man drabbats av bedrägeri ska man polisanmäla det, samt meddela arbetsgruppen så att de kan blockera personen i fråga. Polisanmälan måste dock alltid göras av den som blivit drabbad av bedrägerierna, så det är inget arbetsgruppen kan göra, säger Viktor.

Dövas Dag arrangeras den 15-17 september i Malmö av Malmö Dövas Förening Svenske. För mer information om Dövas Dag, se hemsidan www.dd2023.se.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *