Dövblindhet i fokus hos två av vinnarna i PTS innovationstävling

Post- och telestyrelsen (PTS) har en årlig innovationstävling som heter ”Kommunikation för alla”. Tävlingens fokus är att främja inkluderande och innovativa kommunikationslösningar. Två av projekten som beviljades år 2023 har fokus på dövblindhet.

I år har det inkommit 45 ansökningar till Post- och telestyrelsens (PTS) innovationstävling Kommunikation för alla. Av dessa blev sex projekt valda och totalt får projekten 13 miljoner tilldelade. Bland vinnarna finns två företag som strävar efter att inkludera dövblindhet i sina innovationer för framtidens kommunikation.

Ett av företagen planerar att utveckla ett system som inte är beroende av syn och hörsel. Deras lösning innebär ett armband som använder vibrationer och fingeravläsning för att överföra digital text till och från mobiltelefoner. Armbandet kan öppna nya möjligheter för personer med dövblindhet och deras specifika behov.

Ett annat företag håller på och skapar en totalkonversationslösning, en kombinerad text- och bildtelefon, som kommer vara särskilt användbar för personer som använder punktskrift. I synnerhet för de punktskriftsläsare som fortfarande använder det gamla texttelefonprogrammet Komtext. Anledningen är att Komtext är kopplat till det analoga telefonnätet. När det analoga nätet läggs ned behövs en ny lösning som fungerar via internet. Detta företag siktar på att skapa internationella produkter med fokus på personer med dövblindhet.

PTS:s uppdrag är att främja utvecklingen av bättre digitala lösningar för personer med funktionsnedsättningar. Därför har PTS:s innovationstävling som mål att alla ska ha nytta av digitaliseringens möjligheter oavsett funktionsförmåga.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *