Dansk bedrägerihärva avslutas oväntat

Adobe Stock

Sedan 2021 har en rättsprocess pågått om bedrägeri med tolkmedel i Danmark där flera döva varit inblandade. Under flera års tid har ett flertal döva män lurat till sig tolkmedel från regeringen för nästan 30 miljoner danska kronor. Därför har det blivit en rättsprocess.

TegnNyt informerade att det på måndagen den 15 januari skulle ha blivit ny process då två av männen överklagat beslutet från tingsrätten 2022. Nu har dessa två män accepterat domen i allra sista stund och därför blir det ingen fortsatt rättsprocess. De två männen dömdes 2022 till 3,5 år respektive 4 år och har nu alltså godtagit domen i stället för att förklara sig oskyldiga.

2018 erkände en tidigare företagsägare att han begått bedrägeriet. Det ledde till en omfattande utredning som resulterade i åtal mot fyra personer för grovt ekonomiskt bedrägeri i 614 fall mellan 2013 – 2017. Personerna missbrukade lagen om personlig assistans som ger personer med funktionsnedsättning rätt till upp till 20 timmars personlig assistans per vecka. För döva innebar det tolk upp till 20 timmar per vecka. Männen påstås ha fakturerat flera kommuner för samma uppdrag eller för tolktimmar som aldrig ägt rum.  Åklagaren bedömde att bedrägeriet uppgår till nästan 30 miljoner danska kronor.

Under rättsprocessen förhördes många döva personer, tolkar, regeringsrepresentanter och tidigare anställda.

På grund av fallet har lagen om personlig assistans skärpts för att förhindra liknande bedrägerier. Detta har dock fått konsekvenser för döva i Danmark då många nu upplever betydande utmaningar att få tillräckligt med tolktimmar. En direkt konsekvens är att processen att starta nya arbeten förlängs.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *