Det flamländska parlamentet godkände en teckenspråksavdelning

Foto: VGT Nieuws

Den 24 april var en viktig dag för döva flamländare i det flamländska parlamentet i Belgien. Det röstades om att godkänna en språkavdelning för flamländskt teckenspråk inom den ordinarie undervisningen. VGT Nieuws, vår DJE-partner i Belgien, har intervjuat två personer från Doof Vlaanderen (Döva Flamländare), Marieke Kusters och Verena Nys, som berättade om beslutet.

Doof Vlaanderen har sedan 2013 arbetat för tvåspråkig utbildning, med en särskild inriktning på att integrera teckenspråk i undervisningen. Ett projekt startades för att utforska detta koncept och organisera tvåspråkig utbildning. Projektet finansierades av ett departement som jobbar för lika möjligheter och bestod av en omfattande litteraturstudie, intervjuer och besök vid flera utländska skolor.

År 2018 togs ärendet för första gången upp i det flamländska parlamentet med ett positivt gensvar men 2020 försenades processen av pandemin. År 2022 återupptogs arbetet för att hinna slutföra det innan parlamentvalet året därpå. Efter en lång väntan utsågs en utbildningsminister, Ben Weyts, och beslutet att genomföra tvåspråkig utbildning fattades snabbt. Beslutet ledde till en viktig milstolpe, i och med att man godkände en språkavdelning för flamländskt teckenspråk och nederländska.

Nästa steg är att hitta skolor som är motiverade att implementera tvåspråkig utbildning. Förordningen som beslutet föranledde, möjliggör tvåspråkig utbildning med flexibilitet för skolor att organisera detta beroende på deras resurser och kapacitet. Doof Vlaanderen kommer att övervaka och använda forskningsresultat för att garantera kvaliteten på utbildningen.

Jaron Garitte, VGT Nieuws

Översatt och redigerad av Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *