Döv deltagare i brittiska Bake Off

Foto: BBC

Den 26 september inleddes den 14e säsongen av den populära brittiska serien Bake Off. I den här säsongen medverkar den allra första döva deltagaren, Tasha Stones. Hon har en tolk med under inspelningen. Under de första avsnitten använde hon mestadels talspråk, men efter ett stöd från tittarna valde hon att använda brittiskt teckenspråk, BSL.

Tasha, 27 år gammal och verksamhetsansvarig från Bristol, är den första döva deltagaren i programmet. Presentatörerna har lärt sig teckenspråk för att kommunicera med henne, och Tasha har också med sig sin teckenspråkstolk, Daryl.

I avsnittet som sändes måndagen den 31 oktober valde Tasha att använda teckenspråk i stället för att tala när hon presenterade sitt bakverk för domarna. Hon förklarade att hon inte kände sig bekväm att uttala vissa ord och valde därför att använda teckenspråk.

Detta beslut rörde dock upp en del tittare, som ifrågasatte varför hon inte valde att prata i stället. Många andra tittare försvarade dock Tasha och hennes rätt att kommunicera på det sätt hon föredrar. Stödet för Tasha har varit starkt på sociala medier, med många som betonar vikten av att respektera och inkludera olika sätt att kommunicera, särskilt för personer med hörselnedsättning.

Efter att ha beskrivit sitt imponerande bakverk fortsatte Tasha att använda teckenspråk när hon diskuterade sitt bakverk med kameran. Trots vissa tittares kritik, belönades Tasha av domarna Paul Hollywood och Prue Leith för sitt dessertbakverk och avancerade i tävlingen. Tasha hyllade programmet för att ha säkerställt att hon hade samma tillgång som de andra deltagarna.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *