Döv konst i Starbucks

Foto: Lauren Pinney

I USA har ett nytt Starbucks-café nyligen öppnat i Washington D.C.  Inne i cafét finns en väggmålning gjord av den döve konstnären Ryan Seslow. Väggmålningen är tänkt att väcka tankar och samtal kring funktionsnedsättning.

Den nya Starbucks-cafét, som satsat på tillgänglighet, slog upp portarna den 16 februari. Satsningen sker efter att Starbucks inrättat ett ramverk för inkluderande utrymmen och innebär bland annat att akustiken i cafét är optimerad, dörrarna är elmanövrerade och inredningen är anpassad för kunder med nedsatt syn. Det nya ramverket ska implementeras i alla kommande nya caféer.

I samband med det nya ramverket har en väggmålning inne i butiken gjorts av den döve konstnären Ryan Seslow. Det är den första målningen som gjorts efter att det nya ramverket infördes. Ryan, vars konst inspirerats av konstnärer som Pablo Picasso, Louise Bourgeois och Fernand Léger, har målat ett konstverk som visar människor som upplever världen på olika sätt. Upplevelser hos någon som använder teckenspråk, en annan som använder rullstol och en tredje med en ledarhund. Alla dessa människor samlas för att njuta av kaffe. Tanken är att konstverket ska uppmuntra till samtal kring funktionsnedsättning, tillgänglighet och inkludering. Sådana samtal berättar Ryan för Starbucks Stories & News att han själv haft. Samtal om att förstå sin plats i världen, att hitta sin identitet i den döva, hörselskadade respektive hörande kulturen.

I konsten överför Ryan sina tankar, som både består av frustrerade tankar och harmoniska tankar. Ryan berättar vidare för Starbucks Stories & News att han minns lördagsmorgnar från sin barndom. När han åt flingor och tittade på tecknade serier tillsammans med sin bror. På tv-skärmen lade han ritpapper och försökte rita det han såg.

Med väggmålningen inne i butiken vill Ryan skapa dialog hos människor, något han tycker är en viktig utgångspunkt för att hitta svar på de frågor om funktionsnedsättning som målningen ställer.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *