Döva kan se ljud i dataspel

Foto: Adobe Stock

I början av oktober planerar företaget Airdrop Gaming i Holland, USA, att lansera en ny teknik som revolutionerar dataspelandet för döva. Företaget erbjuder då döva möjligheten att uppleva ljud i dataspel med hjälp av Audio Radar.

Företaget har haft som mål att förbättra spelupplevelsen för döva spelare då många spel har ljud som bas eller som viktiga komponenter i spelet. När man som döv spelar ett spel vet man inte att det finns ljud här och där i bakgrunden som signalerar om något, som att det finns zombier på väg. Ljudet förstärker ofta spelupplevelsen för hörande spelare.

Många av dagens spel har 5.1 eller 7.1 precision i ljudet, vilket betyder att ljudhändelserna är exakta i spelets positioner. Tekniken Audio Radar har en adaptiv 7.1 surround vision teknik, som gör det möjligt för spelare att ”se” ljudet med ett omvandlingssystem som bearbetar ljud i spelet och omvandlar det till visuella ledstänger på TV:n eller dataskärmen. VD:n Tim Murphy säger att man med den nya tekniken kan se ljudet och reagera och gå i en viss riktning.

Tims erfarenhet och utbildning har resulterat i tekniken Audio Radar. Han är själv en passionerad spelare med flera års erfarenhet och har en examen i produktutveckling samt har varit radar-tekniker i flottan. Tekniken utvecklades inte enbart för döva spelare utan även för spelare som använder hörlurar eller spelare som letar efter anpassad belysning vid streaming eller virtuella möten.

Jade Osbeck

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *