Döva utvalda att bära den olympiska lågan för Paris 2024

Organisationskommittén för Olympiska sommarspelen i Paris 2024 har just avslöjat namnen på de första personerna som kommer bära den olympiska lågan. Av de 100 000 inskickade ansökningarna valde kommittén ut 11 000 kandidater. Bland dessa finns två döva idrottare.

Kandidaterna är människor i alla åldrar från olika bakgrund. Vid urvalet togs hänsyn till jämställdhet och kommittén ville ha olika profiler, både idrottare, frivilliga, kändisar och vanliga människor som bär lågan.

Bland de som kommer bära lågan finns ett par idrottare från Angers i Frankrike, Marie och Théo Moreau. Båda vann guld under Deaflympics 2022 i Brasilien, Marie i stavhopp och triathleten Théo i cykling. Marie och Théo säger att bära lågan är en symbol och ett sätt att delta i Olympiska spelen, samt ett tillfälle att nämna Deaflympics i medierna.

Stafetten börjar den 16 april i Olympia, Grekland, enligt traditionen. Den 8 maj kommer den olympiska lågan att anlända till Frankrike, Marseille, ombord på tremastaren Belem. Lågan kommer sedan att passera genom 400 städer i Frankrike, inklusive de franska utomeuropeiska områdena.

En nyhet för OS 2024 är att det kommer finnas stafettlag som bär lågan. 69 lag med 24 personer varje dag. Bland dessa finns blandande mästare, frivilliga och andra idrottare. De kommer att besöka ikoniska platser i Frankrike för att visa det franska kulturarvet. Platser som Lascaux IV-grottan, Omaha Beach och Mont-Saint-Michel.

Bland de kandidater som ska leda dessa stafettlag har kända idrottsutövare avslöjats, som tidigare mästaren i fäktning Laura Flessel och simmaren Camille Lacourt. Men vilken kändis som kommer att ha äran att tända den olympiska elden vid invigningsceremonin vid Seine den 26 juli 2024 är fortfarande ett mysterium. Namn som judoutövaren David Douillet, friidrottaren Marie-José Pérec och fotbollsspelaren Zinédine Zidane har nämnts i spekulationerna.

Aurélien Manceaux

Översatt av Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

www.teckenrapport.se

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *