Brittiskt teckenspråk blir ett GCSE-ämne i England

Foto: Adobe Stock

Den brittiska regeringen meddelar att brittiskt teckenspråk, BSL kommer att ingå som ett GCSE-ämne i engelska skolor från och med september 2025. GCSE är en förkortning för General Certificate of Secondary Education, vilket är ett certifikat för genomförd gymnasieutbildning.  

Beslutet är ett resultat av en långvarig kampanj ledd av den döva tonåringen Daniel Jillings. Daniel startade kampanjen när han var 12 år. Beslutet togs efter ett tre månader långt offentligt samråd där föräldrar, lärare och representanter från både döva och hörande grupper bidrog till utformningen av läroplanen.

Utbildningsminister Gillian Keegan framhåller att studier av brittiskt teckenspråk kommer att öppna dörrar för unga människor, ge dem insikt i hur tusentals människor kommunicerar och utöka deras framtida jobbmöjligheter.

Susan Daniels, verkställande direktör för National Deaf Children’s Society, uttrycker glädje över detta framsteg som innebär en möjlighet att öka förståelse och inkludering i den språkliga kulturen och historien.

Även om stödet för GCSE-ämnet i BSL är starkt, noterar Geoff Barton, generalsekreterare för Association of School and College Leaders, att skolor kommer att ställas inför utmaningar. Skolorna behöver investera i personalresurser, ekonomiska resurser och i tid.

I Storbritannien finns det omkring 151 000 personer som använder BSL, varav 87 000 är döva.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

www.teckenrapport.se

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Maria Norberg

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *