Dövblinda Caroline siktar mot Mount Everest

Foto: deafblindeverestproject.com

Caroline Pakenaite har ett mål som sticker ut bland bergsklättrare världen över, nämligen att bli den första dövblinda personen att nå Mount Everests topp innan hennes syn förloras helt. Caroline är 28 år och kommer från Southport i Storbritannien. Hon har diagnosen Ushers syndrom.

I stället för att låta sig nedslås av framtidsutsikterna bestämde sig Caroline för att agera. Hon insåg att tiden var knapp och bestämde sig för att skapa minnen medan hennes syn fortfarande tillät det. För närvarande har hon begränsad periferisk syn och nattblindhet och för att ta sig fram förlitar hon sig på sin ledarhund Bosley eller på sin käpp.

Caroline planerar att bestiga det ikoniska berget Mount Everest i april 2026, efter att ha genomfört en serie uppvärmningsutmaningar som inkluderar att bestiga tre av världens högsta berg, springa London Marathon och delta i en isklättringskurs i Skottland. För att finansiera sin resa har hon startat en insamling, via GoFundMe, för att samla in 100 000 engelska pund (motsvarande drygt 1,3 miljoner svenska kronor). Pengarna ska täcka kostnader för träning, utrustning och supportteam.

Trots de utmaningar Caroline står inför har hon en positiv inställning. För Caroline handlar det inte bara om att nå toppen av berget, utan om att skapa minnen och inspirera andra. Hittills har hon rest till olika delar av världen. År 2018 deltog hon i en vandringsresa till Poon Hill i Nepal med välgörenhetsorganisationen VoluntEars och i maj 2023anslöt hon sig till en expedition till Everests basläger. Där träffade Caroline Scott Lehmann och Shayna Unger, de två första döva amerikanska klättrarna som precis nått toppen. Scott och Shayna inspirerade henne ytterligare att följa sina drömmar.

Caroline har nu börjat intensivträna med sin personliga coach, Arron Collins-Thomas och får stöd av The Climbing Academy i Chippenham. Om två år kan Caroline stå på Mount Everests topp som världens första dövblinda klättrare och därmed skriva historia.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *