Dövskola i Oklahoma drabbad av tornado

Foto: Adobe stock

I fredags den 26 april drabbades Oklahoma i USA av flera tornadoer i fredags där minst tre människor miste livet inklusive ett barn. Tornadoerna förstörde byggnader och flera hem jämnades med marken. Tiotusentals invånare blev strömlösa. Bland annat drabbades dövskolan i Oklahoma och tvingades stänga.

Ett dövt par som bor i det drabbade området var på väg hem tillsammans med sin son som de besökt i en annan stad. När regnet förvärrades stannade de vid vägkanten för att avvakta. De kände en vibration och sedan föll ett träd på bilens tak. Alla klarade sig men de kände hur bilen lyfte trots att trädet låg på taket. Sonen ringde nödnumret och de räddades och fick stanna hos polisen tills stormarna passerat. När de sedan kom hem möttes de av ett hus där framsidan och taket var borta.

Efter stormarna vaknade personalen på dövskolan i Oklahoma upp till en förödande syn. Trots att skolbyggnaderna stod kvar efter ovädret, var skadorna inomhus omfattande. De flesta skadorna var från skyfallet. Någon gång under stormen förlorade skolan strömmen, vilket gjorde att pumpen slutade fungera och vattnet började svämma överallt. Regnet från avloppsrören och rännorna fyllde takplattorna, vilket fick dem att smulas sönder. Skadorna är synliga från huvudentrén, från förstörda mattor till genomvåta möbler och böcker. En säkerhetsvakt som har gått nattpasset på campus i 22 år kom undan med livet i behåll.

Skadorna var så omfattande att Rektor Heather Laine tog det svåra beslutet att stänga skolan för resten av läsåret som endast har 11 dagar kvar. Heather sa till nyhetsbyrån 2News att beslutet grundar sig på att det är omöjligt att ta eleverna tillbaka till campus eller ens bo på internatet. Elever, liksom fakultet och personal, ombads att packa sina tillhörigheter och lämna campus på måndagen efter. Förhoppningen är att byggnaderna på campus är återställda inför skolstart i augusti igen.

Beslutet slår extra hårt mot dövskolans elever eftersom skolan också är deras hem, berättar Heather. Det är där de har tillgänglig kommunikation på teckenspråk såväl på skoltid som på fritiden, så skolan kommer därför att genomföra digital undervisning de sista dagarna och se till att eleverna mår bra.

Mona Riis

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *