En döv DNA bland de 264 individerna i rymden

Foto: Celestis.com

Den 8 januari inleddes en historisk rymdresa till månen som höjt förväntningarna på en resa ut i det okända. Anledningen är att DNA från en alumn från Illinois School for the Deaf finns med på resan.  Michael Dennis McKinney Sr. är en del av projektet hos företaget Celestis kallat Enterprise Flight. Med i expeditionen finns kapslar innehållandes antingen mänskliga kvarlevor eller DNA-prover från 264 personer. Bland dessa finns exempelvis ”Star Trek”-skaparen Gene Roddenberry, science fiction-författaren Arthur C. Clarke och tidigare presidenter som George Washington, John F. Kennedy och Dwight D. Eisenhower. Dessa kapslar ombord på raketen öppnar dörren till framtida forskning.

Michael avled 2018 vid 60 års ålder men efterlämnar nu ett arv som sträcker sig långt bortom jordens gränser. Född i en värld där hans dövhet inte passade in, kämpade han mot tidsandan och lade grunden på Illinois School for the Deaf, där han lärde sig ASL, amerikanskt teckenspråk, och tog examen 1977. Genom att använda sin utbildning vid NTID, National Technical Institute for the Deaf, blev han en skicklig labbtekniker på Basler Electric.

En av Michaels söner, Sam McKinney, berättar att hans far, trots sin dövhet, hade drömmar om att bli astronaut och var en hängiven rymdentusiast. Medan Michael uppfostrade sin familj älskade han att uppfinna och att resa. Men det var Michaels passion för rymden som var en central del i hans liv. Passionen uttryckte sig i hans intresse för rymdobservationer och Space X. Michael ägnade sig åt allt från att studera varje detalj i Mercury- och Apollo-uppdragen till att fascineras av NASA TV och SpaceX-lanseringarna.

Trots att Michael inte längre är bland oss kommer hans närvaro nu att sträcka sig långt bortom jordens atmosfär, tillsammans med andra banbrytande individer som också deltar i rymdexpeditionen. Detta episka avsked till en passionerad rymdentusiast symboliserar inte bara en personlig resa utan representerar också en milstolpe för människans strävan att utforska det okända.

Företaget Celestis hoppas genom denna expedition bli det första privata företaget att landa på månen. Resan tar ungefär 15 dagar. Bara timmar efter starten från Cape Canaveral Space Force Station i Florida drabbades de av bränsleförlust. Händelse riskerar att påverka landaren Peregrines landning på månen, som inte blir så mjuk. I dagsläget läcker det fortfarande bränsle från raketen, som ännu inte kommit fram till månen.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *