Nyblivna föräldrar lärde läkare teckenspråk för att rädda sina barn

Foto: Adobe stock

Marri Bhagyamma och Marri Raj Kumar, ett dövt par i Hyderabad, Indien, ställdes inför en tuff situation när de födde tvillingar – en pojke och en flicka, för tidigt. Pojken vägde då 900 gram och flickan 540 gram. Pojken drabbades av en allvarlig maginfektion som krävde akut kirurgi.

Marri, 47 år gammal, hade haft flera misslyckade graviditeter innan hon nyligen födde tvillingarna för tidigt. Den tidiga födseln berodde på hälsokomplikationer som begränsade blodflödet till livmodern vilket ledde till att den sju månader långa graviditeten blev komplicerad på grund av graviditetsdiabetes och graviditetshypertoni.

Paret stötte på hinder när de försökte kommunicera med läkarna angående deras nyfödda barns vård. Som en insats för att underlätta kommunikationen anställdes en teckenspråkstolk till en början, men det fungerade inte alls. Då tog den nyblivne pappan, Marri Raj, själv initiativet att lära sjukhuspersonalen teckenspråk för att kunna rädda sina nyfödda barn. Tack vare det kunde paret inom bara två veckor kommunicera effektivt med ett team av läkare och personal.

Den nyfödda sonens hälsotillstånd försämrades och trots deras hängivna ansträngningar kunde de inte rädda hans liv.

Efter 79 dagar av intensiv vård och behandling skrevs den lilla flickan ut från sjukhuset, med en vikt på 1,8 kg. Avdelningsansvarige D. Sujata uttryckte sin förvåning och beundran över parets omsorg och engagemang för sin dotter. ”Till en början oroade jag mig för hur de skulle kunna förstå om barnet grät eller var hungrigt mitt i natten, men jag blev lättad när jag såg hur friskt barnet såg ut vid vår senaste kontroll,” sa hon.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *