Ett giftermål mellan en man och sin döva flickvän nekades i Kina

Foto: Pexels

En man från Gongyi i Kina blev nyligen en het diskussion på kinesiska sociala medier på grund av avslag på hans ansökan om äktenskapslicens med sin flickvän, som är döv och enligt byrån också stum. Enligt kinesiska medier hade både parens föräldrar samtyckt till äktenskapet, och paret hade redan tagit sina bröllopsfoton. Trots detta avvisade det lokala Civil Affairs Bureau deras ansökan och hänvisade till kravet att båda parter självständigt måste förklara sin avsikt att gifta sig.

Kvinnan, som aldrig hade gått i en skola för döva, saknade förmågan att använda teckenspråk, skriva eller kommunicera effektivt. Byrån rådde paret att återkomma när hon hade avslutat sin utbildning och kunde uttrycka egen önskan att gifta sig. Den potentiella framtida svärmodern till den unga kvinnan talade med kinesiska medier och förklarade att hennes blivande svärdotter hade en unik situation, eftersom hon inte hade gått i en skola och därför inte kunde uppfylla äktenskapskraven.

När nyheten om händelsen spreds på kinesiska sociala medier, hyllade många människor det ansvarstagande beslutet från den lokala byrån, Civil Affairs Bureau. Anledningen till avslaget var förra årets människohandelsfall där man gav äktenskapslicens till en döv kvinna vars levnadssituation var fruktansvärd.

Denna händelse fick nationell uppmärksamhet efter att en TikTok-vlogger avslöjade de fruktansvärda levnadsvillkoren för en kvinna i Xuzhou som verkade vara oförmögen att kommunicera. Hon var gift och hade åtta barn och hölls fången i ett skjul bredvid huset fastkedjad.

Det visade sig senare att lokala myndigheter hade gjort fel vid godkännandet av äktenskapsintyget. Medan många anser att fall som det i Xuzhou aldrig borde inträffa igen så tycker vissa också att situationen i Gongyi är orättvis mot flickan. Eftersom både parens föräldrar redan hade samtyckt till äktenskapet och paret till och med hade tagit bröllopsbilder, argumenterar vissa för att det är oskäligt att förvänta sig att flickan ska lära sig teckenspråk innan de går vidare med äktenskapet.

Byrån vill vara helt säkra på att äktenskapet sker frivilligt och därför ska varje individ själv kunna uttrycka sin godkännande innan de kan ge äktenskapslicensen.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *