Första döva med magisterexamen i Baramulla, Indien

Foto: Adobe stock

25-årige Faizan Nadroo lät inte fysiska funktionshinder komma i vägen för sina mål. Faizan är bosatt i staden Baramulla i Indien och är den första döva i området som fullföljt en MCA-utbildning. Faizan tog en magisterexamen i datortillämpningar vid Patel Institute of Management and Technology. Nu förbereder sig Faizan för sitt nationella behörighetstest.

Funktionshindersaktivisten Javeed Tak hyllar Faizans bedrift och säger att han är en inspiration för alla. Javeed menar att detta visar att stöd från föräldrar är avgörande för att barn med funktionsnedsättningar ska lyckas i sina studier. I Indien är det fortfarande ovanligt att döva utbildar sig på högre nivåer.

Faizans familj har stöttat honom mycket, särskilt hans mamma Shamima som tidigare var lärare men som avbröt sitt arbete när Faizan var fyra år för att fokusera på hans uppväxt. Faizan började sin skolgång vid Saint Joseph-skolan i Baramulla och fortsatte sen att studera vid Speaking Hands Institute for Deaf i Patiala, Punjab. Faizan yngre bror studerar nu medicin.

Förutom att briljera i akademiska studier deltog Faizan också nyligen i det nationella cricketmästerskapet för döva i Agra.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *