Handbollsstjärnan Linn Blohm döv på ett öra

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Den 31-åriga svenska handbollsstjärnan Linn Blohm föddes med en missbildning i mellanörat och det yttre örat, vilket har resulterat i frånvaro av hörselgången. Innerörat är normalt, och en hörapparat skulle teoretiskt möjliggöra hörsel. Trots detta har Blohm aldrig betraktat sitt tillstånd som ett handikapp utan snarare som en del av henne själv. Hon har valt att inte operera sitt döva öra.

Hon berättar att det kan vara utmanande att höra vad andra säger i stora lokaler, som handbollshallar med mycket omgivande ljud. Trots detta har Blohm aldrig känt behovet av att göra något åt sitt tillstånd. Linn har tidigare provat en hörapparat men har slutat använda den då den bara var ett hinder i träningen.

Vid 13 års ålder genomgick hon en operation för att skapa ett ytteröra, men på grund av infektioner var resultatet inte optimalt. Läkarna har avrått från operation av hörselgången eftersom skelettets felaktiga position i mellanörat kan göra att en operation leder till ansiktsförlamning. Det gör att hon inte överväger några ytterligare ingrepp förrän efter karriären.

Linn, som spelar för den ungerska superklubben Györ, har alltid varit öppen om sitt tillstånd och betraktar det som en del av sin identitet. Hon hoppas att genom att vara öppen om sina egna erfarenheter kunna vara en förebild för andra. Speciellt för unga med liknande utmaningar.

Tine Hedin

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *