Google hyllade en svart döv kvinna för mångfald men blev stämd för diskriminering

Foto: Google

Jalon Hall, Googles första och enda svarta och döva anställda, har blivit en symbol för företagets mångfaldsansträngningar. Jalon lyfts fram på Googles sociala medier. Nu anklagar Jalon Google för diskriminering baserat på både hennes funktionsnedsättning och hudfärg. Jalon hävdar att Google inte ordnade nödvändiga anpassningar och utsatte henne för både rasism och audism.

När Jalon anslöt sig till Googles team i Detroit, USA, fick hon ett löfte om fullständig anpassning, inklusive tillgång till en teckenspråkstolk. Löftet försvann snabbt, vilket sedan följdes av flera hinder. Trots Jalons prestationer och företagets offentliga hyllningar för hennes representation till mångfalden, har Jalons tid på Google präglats av förnekande av viktiga verktyg och stöd. Det ledde till att Jalon lämnade in tre klagomål som resulterade i minimala åtgärder.

I december ifjol förde därför Jalon sina klagomål vidare till domstol och stämde Google för diskriminering. Stämningen lyfter fram den tydliga kontrasten mellan företagets offentliga hyllning av mångfald och den verklighet som dess anställda med funktionshinder faktiskt står inför. Jalon har stöd av interna dokument och av kollegors vittnesmål, vilket nu har väckt avgörande frågor om äktheten i företagens mångfaldsinsatser kontra de verkliga erfarenheterna hos de anställda.

Trots utmaningarna och stämningen jobbar Jalon kvar på Google. Hon drivs av en önskan att kunna åstadkomma förändring.

Kenny Åkesson

nyhet@teckenbro.com

image_pdfimage_print
Dela nyheten

Teckenrapport

Learn More →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *